Žampiony plněné pikantními kroupami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks cibule
2 ks rajče
150 dkg kroupy
1 balíček čerstvé žampiony
podle chuti
sůl
chilli paprička
tvrdý sýr
mletý černý pepř
sladká barbecue omáčka
podle potřeby
ořechy
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Žampiony si zvenčí oloupeme a vnitřní okraje odlámeme, abychom získali větší prostor pro náplň. Nožky a okraje (případně i nadbytečné žampiony) nakrájíme nadrobno a použijeme je do náplně. Cibuli nakrájíme nadrobno, rajčata na kousky a chilli papričku na jemno.

  2. Na náplň si nejprve ve vodě uvaříme kroupy. Na pánvi si na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, trochu chilli papričky, rajčata a zbytky hub. Doporučuji použít řepkový olej, protože olivový olej se na smažení moc nehodí a je tučnější. Po změknutí přidáme sladkou barbecue omáčku (nebo rajský protlak s trochou medu) a do směsi přidáme kroupy. Dochutíme solí a mletým černým pepřem podle chuti.

  3. Syrové žampionové hlavičky naplníme špetkou strouhaných ořechů a na to poklademe připravenou náplň. Navrch položíme plátek sýra. Houby vložíme do pekáče (nebo hlubší pánve) a podlijeme vodou.

  4. Žampiony plněné pikantními kroupami pečeme v troubě asi 15 minut, aby nám žampiony změkly. Můžeme je dusit i na pánvi.

  5. Stejnou náplní se dají plnit i velká rajčata, přičemž jejich obsah se opět dá využít při přípravě náplně. Takto plněná rajčata se opečou v troubě nebo na pánvi do mírného změknutí.

  6. Žampiony plněné pikantními kroupami jíme samostatně jako hlavní chod, můžeme je podávat i s křupavými knäckebroty.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!