Zabíjačkový paprikový lalok recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

10 stroužků česnek
6 stroužků česnek
1 lžíce sůl
2 lžičky sůl
1 ks cibule
1 lžíce voda
voda
2 ks bobkový list
1 lžička nové koření
1 lžíce mletá sladká paprika
20 kuliček celý černý pepř
1 lžička mletá pálivá paprika
1000 g vepřový lalok (podbradek)

Postup přípravy receptu

  1. Vepřový lalok očistíme, zbavíme chloupků a jiných nečistot, omyjeme a vložíme do velkého hrnce. Přidáme 1 lžíci soli, celý černý pepř a celé nové koření, které nahrubo rozdrtíme přitlačením ploché čepele nože. Přihodíme takové bobkové listy, očištěnou celou cibuli a celé stroužky česneku. Vepřový lalok s kořením a zeleninou zalijeme dostatečným množstvím studené vody, aby byla asi 10 cm nad lalokem, vodu už během vaření nedoléváme

  2. Zabíjačkový lalok přivedeme k varu a vaříme sotva znatelným varem plných 5 hodin při teplotě 70 - 80 stupňů, dokud lalok nezměkne. Tento proces, kdy vkládáme vepřový lalok do studené vody, pomalé přivedení vody k varu a dlouhé pomalé vaření při nízké teplotě se nazývá slovensky "obáranie" a používá se nejčastěji na zabíjačkách v maďarských vesnicích. Výsledkem je uvařený lalok měkký jako máslo, o čemž se přesvědčíme vpíchnutím masové vidličky do laloku, pokud jím projde vidlička opravdu snadno, je lalok uvařený. Uvařený lalok vyndáme vidličkou na desku, plochou čepele nože lalok stlačíme k podložce, abychom ho zbavili přebytečné vody. Poté lalok přendáme na podnos

  3. Během vaření si připravíme kašičku z prolisovaného česneku, soli a trochy studené vody, kterou dobře promícháme. Povrch uvařeného a ještě teplého laloku výrazně potřeme touto česnekovou kašičkou a pořádně ji vmasírujeme pomocí prstů do všech stran. Takto ochucený lalok hustě posypeme směsí kvalitní sladké a pálivé papriky, papriku sypeme přes jemné sítko

  4. Hotový paprikový lalok na podnose, když už je vlažný, odložíme do chladu na 12 hodin odležet. Když už je zabíjačkový lalok správně ztuhlý, krájíme ho ostrým nožem na tenoučké plátky a servírujeme s krajícem čerstvě upečeného domácího chleba. Výborně chutná i s domácími sterilovanými okurkami a cibulí, případně s plátky čerstvé zelené papriky a rajčat. Nedočkavci si mohou z ještě teplého laloku ukrojit asi 1/2 cm silné plátky a na talíř si k nim přidat ve slupce pečené brambory

  5. Zabíjačkový paprikový lalok je vyhledávanou pochoutkou každé zabíjačky. Nejčastěji se podává na snídani a je výborným a velmi chutným pohoštěním pro návštěvy. Vývar z laloku nevyléváme, ale scedíme přes síto, lze jej použít pro přípravu chutné polévky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!