Výborné donuts recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
3 lžíce cukr
1 špetka sůl
1 lžíce rum
3 ks žloutek
1 hrnek mléko
3 lžíce tuk
1 ks droždí
citronová kůra
3 hrnky polohrubá mouka
na ozdobu
cukr moučka
podle potřeby
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Z trošky vlažného mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.

  2. Mouku prosejeme do mísy. Přidáme sůl, cukr, vejce, rozpuštěný tuk, rum, strouhanou citronovou kůru a vykynutý kvásek. Ze surovin vypracujeme těsto. Těsto je dobře vypracované, až se nebude lepit na ruce. Připravené těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout do zdvojnásobení objemu, kynutí trvá přibližně hodinu.

  3. Těsto přendáme na pomoučněný vál a vyválíme placku 1 cm silnou. Obrácenou sklenkou tvoříme kolečka. V každém kolečku nejlépe panákovou skleničkou vytvoříme další kolečko. Zbytky těsta opět zpracujeme, vyválíme a vytvoříme donuts. Donuts necháme dalších 20 minut kynout. Pokud máme menší zbytky těsta, můžeme z nich udělat mini koblížky.

  4. Donuts smažíme přikryté pokličkou první 2 - 3 minuty. Poté odkryjeme a dosmažíme. Takto budou pěkně zlatavé. Donuts ukládáme ihned na papírový ubrousek, abychom je zbavili přebytečného oleje. Donuts posypeme cukrem, nebo skořicí. Můžeme je obalit i v čokoládové polevě.

  5. Výborné donuts podáváme jako sladkou chuťovku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!