Výborná sekaná pečeně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

10 g česnek
20 g sůl
40 ks vejce
100 g mléko
34 g cibule
150 g voda
1 g mletý pepř
30 g polohrubá mouka
90 g strouhaná houska
80 g škvařené sádlo
40 g slanina bez kůže
150 g hovězí maso přední b. k.
150 g hovězí výřez
150 g telecí nebo vepřový výřez
193 g vepřový bůček s k.
omáčka
400 g voda
20 g hladká mouka
podle potřeby
voda

Postup přípravy receptu

  1. Opláchnuté, nakrájené hovězí maso a veškerý výřez prosolíme, jemně umeleme a za postupného přidávání studené vody vymícháme na lepivý prát. Polovinu dávky vepřového bůčku umeleme nahrubo a ponecháme stranou.

  2. Do prátu přidáme strouhanou housku zvlhčenou mlékem, vejce, nastrouhanou nebo jemně umletou cibuli, česnek utřený se solí, mletý pepř, prosátou polohrubou mouku, nahrubo umletý bůček a směs pečlivě promícháme. Nakonec zamícháme na kostičky nakrájenou slaninu a druhou polovinu bůčku.

  3. Z připravené hmoty tvarujeme stejné šišky, vložíme je do pekáče vymaštěného sádlem a upečeme dozlatova. Krátce po zapečení sekanou mírně podlijeme vodou a během pečení ji občas přelijeme výpekem.

  4. Upečenou sekanou ze šťávy vyjmeme. Šťávu vysmahneme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, krátce osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a provaříme.

  5. Hotovou šťávu podle potřeby přisolíme a procedíme hustým cedníkem.

  6. Při výdeji krájíme sekanou po 1 - 2 plátcích na porci a podléváme šťávou.

  7. Vhodné přílohy: Různě upravené brambory, různě upravená zelenina a různé druhy zeleninových salátů.

  8. 1 porce: 150 g, z toho 100 g teplé sekané a šťáva.

  9. UPOZORNĚNÍ: Váhy ingrediencí, které je potřeba čistit (cibule, maso s kostí atd.) jsou uváděny v očistěném stavu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!