Mždara ze Sýrie - rýže s čočkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
sůl
2 ks cibule
voda
4 lžíce olivový olej
250 ml dlouhozrnná rýže
250 ml čočka velkozrnná

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané velké cibule pokrájíme na tenké měsíčky, česnek na plátky. Čočku namočíme do vody přes noc, poté scedíme, zalijeme čistou studenou vodou a přivedeme k varu, na středním plameni vaříme čočku cca 15 minut. Asi 5 minut před koncem vaření čočku osolíme. Čočka by měla být měkká, ale ne rozvařená. Může se vařit i v páře, někdo vaří čočku společně s rýží, já vařím každé zvlášť a potom smíchám

  2. Rýži třikrát důkladně propláchneme vodou, vsypeme do hrnce, zalijeme ji vlažnou vodou a necháme 15 minut odstát. Poté rýži scedíme a necháme odkapat. Rýži orestujeme na rozehřátém oleji, zalijeme ji dvojnásobným množstvím vroucí vody, osolíme, přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném plameni 17 minut

  3. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli, kterou osolíme, aby změkla. za stálého míchání smažíme cibuli až do hněda, je hotová asi za 5 minut. Pozor, abychom cibuli nespálili! Přidáme česnek a krátce opékáme společně

  4. Hotovou rýži promícháme s čočkou

  5. Na talíř dáme horkou Mždaru, vrch hojně posypeme opečenou cibulí s česnekem a podáváme s arabským salátem z rajčat pokrájených na malé kostky, pokrájenou cibulí nahrubo a posekané petrželové natě. Salát samozřejmě osolíme, ochutíme citrónovou šťávou a pokapeme olejem

  6. Mždara ze Sýrie - rýže s čočkou je velmi chutné, zdravé a syté jídlo, které se nejčastěji podává jako příloha k různě upravenému masu, ale i samostatně se saláty. Mždara je v arabských zemích mimořádně oblíbeným pokrmem, připravuje se v každé arabské domácnosti a může být dům od domu v něčem odlišná, má mnoho variací. Doporučuji vyzkoušet!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!