Vláčná cuketová bábovka recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1/4 hrnku olej
1 špetka sůl
2 ks vejce
3 lžíce kakao
1/2 hrnku mléko
1 ks cuketa
1,5 hrnek polohrubá mouka
1/2 hrnku mleté ořechy
máslo na vymazání
1 hrnek třtinový cukr
1 balení kypřicí prášek
2 lžičky perníkové koření
polohrubá mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si najemno nastrouháme menší cuketu. Pokud je mladá, neloupeme ji, ani nevyndáváme semínka. Celkem by jí měl být cca jeden napěchovaný hrnek. Vodu z cukety nevyléváme, použijeme ji také do těsta

  2. Do mísy si odměříme všechny sypké suroviny, tedy mouku, mleté ořechy, třtinový cukr, kakao, kypřicí prášek, špetku soli a perníkové koření. Důkladně promícháme vidličkou či metličkou. Po rozmíchání přidáme do směsi celá vejce, mléko, olej a opět metličkou rozmícháme tak, aby v těstě nebyly žádné hrudky. Po důkladném rozmíchání přidáme i najemno nastrouhanou cuketu, včetně vody, kterou pustila. Pokud by bylo těsto příliš husté, naředíme trochou mléka

  3. Předehřejeme si troubu na 175 °C a formu na bábovku důkladně vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou (případně strouhankou či mletými ořechy). Do vymazané a vysypané formy vlijeme připravené těsto. Pečeme nejprve na 175 °C, poté snížíme na 160 °C a celkem pečeme cca 40 minut. Propečenost bábovky otestujeme zapíchnutím špejle do středu těsta. Pokud se již těsto nelepí na špejli, je upečeno a vyndáme bábovku z trouby. Popraskání vůbec ničemu nevadí, nebude to znát ani na ukrojených dílcích

  4. Před vyklopením necháme cca 5 minut stát. Po cca 5 minutách vytažení bábovky z trouby ji přiklopíme mřížkou, případně talířem s ubrouskem. A přetočíme tak, aby se bábovka dala vyklopit. (Tip: Pokud by bábovka nešla vyklopit, přikryjeme obrácenou formu na pár minut mokrou utěrkou.) Sejmeme formu a bábovku pocukrujeme, posypeme kokosem nebo polijeme polevou

  5. Po vychladnutí krájíme cuketovou bábovku na jednotlivé dílky a podáváme. Můžeme servírovat také se zakysanou smetanou či ušlehanou šlehačkou a ovocem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!