Větrník na plech recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

náplň 2
cukr
1 balení smetana ke šlehání
1 balení ztužovač šlehačky
těsto
1 špetka sůl
8-9 ks vejce
230 g máslo
750 ml voda
230 g hladká mouka
náplň 1
1 balení máslo
750 ml mléko
2 lžíce cukr moučka
2 balení karamelový pudinkový prášek
poleva
250 g cukr krupice
250 ml smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve rozehřejeme vodu s máslem a solí, potom najednou přidáme hladkou mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku a ani na hrnec, trvá to asi 4 minuty. Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom všechna vejce, každé řádně vymícháme a až potom dáme další.

  2. Dva plechy vymažeme tukem a na každý naneseme polovinu těsta. Plát těsta dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C. Prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Větrníky pečeme asi 30 - 40 minut. Nebojte se, hned tak se nespálí. Je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.

  3. Dva karamelové pudinky uvaříme ve 750 ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo s cukrem moučka (2 lžíce) a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink. Připravený krém dosladíme podle chuti.

  4. Na první plát větrníku naneseme karamelovou náplň a na to dáme ušlehanou jednu šlehačku s cukrem a ztužovačem. Přiklopíme druhý plát a navrchu polijeme karamelovou polevou.

  5. Cukr nasypeme do hrnce a necháme ho roztavit. Odolejte pokušení ochutnat roztavený cukr, protože pálí jako čert! Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijeme do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, vzkypí to! Vaříme, dokud se karamel úplně nerozpustí. Když to bude hodně husté, přilijeme ještě trochu horké smetany. Ihned karamel nalijeme na větrník a dáme chladit do druhého dne. Pokud se vám to nepodaří, spojíme ji s ušlehanou smetanou.

  6. Větrník na plech podáváme jako výborný zákusek k různým příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!