Vepřový steak s hříbkovou omáčkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 ks vepřový steak
omáčka
3 stroužky česnek
2 lžíce máslo
2 lžičky petrželka
150 ml smetana
2 ks šalotka
300 g hříbky
300 ml hovězí vývar
podle chuti
sůl
mletý kmín
mletý černý pepř
podle potřeby
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Libové vepřové steaky podle potřeby očistíme, omyjeme a osušíme. Steaky osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem a necháme alespoň na 10 minut odstát.

  2. Hříbky nemyjeme, ale jen je očistíme podle potřeby navlhčeným hadříkem a nakrájíme. Hříbky můžeme zaměnit i za jiné houby. Očištěnou šalotku nasekáme na jemno. Česnek oloupeme a rozetřeme. Petrželku nadrobno nasekáme.

  3. V pánvi s olivovým olejem steaky nejprve zprudka orestujeme, poté teplotu snížíme a restujeme dalších 5 - 10 minut podle potřeby a tloušťky steaků. Připravené steaky odebereme, zabalíme do alobalu a necháme stranou.

  4. Do základu, kde jsme restovali maso, přidáme máslo a nasekanou šalotku, kterou lehce osmahneme. Přidáme česnek s hříbky a pomalu restujeme asi 10 minut. Poté podlijeme vývarem, který přivedeme k varu. Do vývaru přimícháme smetanu a vaříme, dokud nám omáčka nezhoustne. Omáčku dochutíme solí, mletým kmínem, nasekanou petrželkou a čerstvě mletým pepřem.

  5. Steaky rozbalíme z alobalu, upravíme na předehřátý talíř a přelijeme hříbkovou omáčkou.

  6. Vepřové steaky s hříbkovou omáčkou podáváme teplé s naší oblíbenou přílohou jako hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!