Vepřový řízek na gazdovský způsob recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 100 g slanina česnek sůl 100 g tuk 150 g cibule 0 l voda 250 g kroupy hladká mouka 1 kg vepřová kýta 400 g bílé fazole mletý černý pepř
Postup Vepřový řízek na gazdovský způsob recept
Postup přípravy receptu
-
Omytou vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, nařízneme okrajové blány, poprášíme hladkou moukou a v části horkého tuku opečeme dozlatova po obou stranách.
Očištěnou cibuli nakrájíme najemno a usmažíme dozlatova. Základ zalijeme vodou, vložíme do něj opečené řízky a dusíme doměkka. Měkké řízky vyjmeme a do základu dáme přebrané, vyprané a předem namočené fazole, které uvaříme doměkka.
Pečlivě propláchnuté kroupy uvaříme v dostatečném množství vody doměkka, po uvaření je několikrát propláchneme studenou vodou a necháme je okapat. Vařené kroupy přidáme do základu, smícháme s fazolemi a přidáme utřený česnek a vše dochutíme solí.
Na talíř podáváme fazole s kroupami, na které klademe přírodní vepřový řízek a slaninou, kterou nakrájíme na plátky, nařízneme na hřebínek a opečeme, zdobíme hotové jídlo.
Vhodnou přílohou k vepřovému řízku na gazdovský způsob je bílé pečivo, chléb nebo různé zeleninové saláty.