Vepřový řízek na gazdovský způsob recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

100 g slanina
česnek
sůl
100 g tuk
150 g cibule
0 l voda
250 g kroupy
hladká mouka
1 kg vepřová kýta
400 g bílé fazole
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Omytou vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, nařízneme okrajové blány, poprášíme hladkou moukou a v části horkého tuku opečeme dozlatova po obou stranách.

  2. Očištěnou cibuli nakrájíme najemno a usmažíme dozlatova. Základ zalijeme vodou, vložíme do něj opečené řízky a dusíme doměkka. Měkké řízky vyjmeme a do základu dáme přebrané, vyprané a předem namočené fazole, které uvaříme doměkka.

  3. Pečlivě propláchnuté kroupy uvaříme v dostatečném množství vody doměkka, po uvaření je několikrát propláchneme studenou vodou a necháme je okapat. Vařené kroupy přidáme do základu, smícháme s fazolemi a přidáme utřený česnek a vše dochutíme solí.

  4. Na talíř podáváme fazole s kroupami, na které klademe přírodní vepřový řízek a slaninou, kterou nakrájíme na plátky, nařízneme na hřebínek a opečeme, zdobíme hotové jídlo.

  5. Vhodnou přílohou k vepřovému řízku na gazdovský způsob je bílé pečivo, chléb nebo různé zeleninové saláty.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!