Vepřový jazyk v zeleninové omáčce recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
sůl
1 ks cibule
200 g celer
3 ks mrkev
2 ks petržel
cukr krystal
1 ks bobkový list
1 lžíce hladká mouka
200 ml sladká smetana
1,2 kg vepřový jazyk
10 kuliček celý černý pepř
3 kuličky celé nové koření
citronová šťava

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové jazyky omyjeme, vložíme do hrnce se studenou vodou, vodu osolíme a přivedeme k varu. Hrnec přikryjeme pokličkou, vaříme na středním plameni a průběžně sbíráme šum. Očistíme mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek, zeleninu poté pokrájíme na hrubší kusy

  2. Když je vývar už čirý, přidáme všechnu zeleninu, celý černý pepř, celé nové koření, bobkový list, hrnec znovu přikryjeme pokličkou a vaříme, dokud není jazyk měkký - přibližně 1 hodinu, potom vypneme plamen

  3. Měkký jazyk vybereme a dáme zchladit do ledové vody, aby se dal lehce oloupat. Nožem odloupneme kůži z celé plochy směrem od kořenu ku špičce. Potom jazyk pokrájíme na plátky o tloušťce asi 3 - 5 mm

  4. Z vývaru odebereme část na polévku, kterou přecedíme přes husté síto. Později do tohoto vývaru zavaříme krupicové halušky anebo jinou zavářku podle naší chuti. Ze zbytku vývaru se zeleninou připravíme omáčku k vařenému jazyku. Zeleninu můžeme propasírovat přes husté síto anebo rozmixovat ponorným mixérem dohladka. Já mixuji všechnu uvařenou zeleninu spolu s kořením úplně na jemno

  5. Do této kaše přidáme hořčici a cukr krystal, zahustíme zátřepkou ze sladké smetany s hladkou moukou a asi 15 minut spolu povaříme, aby se ztratila chuť mouky. Sladká smetana omáčku krásně zjemní a lahodně ochutí

  6. Omáčku necháme chvíli odstát a doladíme citronovou šťávou na příjemnou sladko-kyselou chuť. Vložíme uvařený a pokrájený jazyk a necháme společně krátce prohřát. Po horké polévce s krupicovými knedlíčky podáváme jako druhý hlavní chod uvařený vepřový jazyk v horké zeleninové omáčce

  7. Vepřový jazyk v zeleninové omáčce servírujeme s domácím vařeným kynutým knedlíkem. Jde o velmi lahodné jídlo vynikající chuti, které je nejen laciné, ale tato pochoutka zasytí a zahřeje. Navíc můžeme z jazyku výhodně a lacino připravit velmi chutný kompletní oběd pro celou rodinu

  8. Na oběd počítáme s 1 vepřovým jazykem na 1 osobu. Zbylý uvařený vepřový jazyk zabalíme do alobalu, odložíme a připravíme z něj jednoduchou rychlou a chutnou večeři s česnekem - recept zde.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!