Vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
1 hrnek olej
sůl
1 špetka sůl
2 ks vejce
1 ks vejce
500 g brambory
2 ks cibule
15 dkg mouka
1 hrst kmín
1 lžíce sádlo
2 balíčky špenát
10 dkg krupice
pepř
1 - 2 lžíce hladká mouka
500 g vepřový bůček

Postup přípravy receptu

  1. Pro tento pokrm použijeme libovější vepřový bůček, ale klidně i prorostlější plecko. Maso omyjeme, nakrájíme na kostky, důkladně osolíme, opepříme, přidáme celý kmín a dobře promícháme

  2. Vepřový bůček rovnoměrně poklademe na dno pekáčku, přidáme prolisovaný česnek, trochu oleje a na kolečka pokrájenou cibuli. V troubě pečeme pod víkem při teplotě 180 stupňů a necháme maso vydusit, občas podléváme. Teprve ke konci necháme maso dopéct odkryté, aby chytlo zlatavou barvu a okraje masa měly křupavou kůrčičku. Výpek zahustíme troškou mouky rozmíchané v hrnku vlažné vody

  3. Mezitím si připravíme bramborové knedlíky jako přílohu, a také špenát

  4. V kastrůlku na oleji nebo kousku sádla zpěníme cibulku, přidáme napůl rozmražený špenát, hlídáme, aby změkl pozvolna a nebylo z něj bláto. Poté přidáme sůl a prolisovaný česnek, někdo špenát dochucuje i polévkovým kořením. Promícháme a necháme dusit, nakonec vše spojíme rozkvedlaným vejcem

  5. Do směsi uvařených, oloupaných a stejného množství syrových brambor přidáme vejce, sůl, krupici a mouku a vypracujeme vláčné těsto. Z něj tvoříme válečky zhruba o síle 5 cm

  6. Bramborové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě obvyklých 20 minut, knedlíky odpíchneme ode dna a asi po 10 minutách obrátíme. Po uvaření vyjmeme z vody, propíchneme a krájíme na plátky

  7. Bramborové knedlíky na talíři přelijeme výpekem z masa a podáváme spolu s vepřovými výpečky a špenátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!