Lilková pomazánka recept

Apetit Recepty pomazánky

Suroviny na recept

1 ks rajče
sůl a pepř
2 lžíce citronová šťáva
2 lžíce nadrobno nakrájená petrželka
1 stroužek nakrájený česnek
4 lžíce panenský olivový olej
2 ks velký lilek
2 lžíce mirně opražený piniový oříšek
2 ks nakrájená jarní cibulka
mletý řimský kmín

Postup přípravy receptu

  1. Lilky propícháme vidličkou nebo grilovací jehlou, dáme na plech a pečeme 20-25 minut v troubě předehřáté na 230°C. Musejí být velmi měkké. Upečené lilky přeneseme v utěrce na talíř a necháme vychladnout

  2. Rajče dáme do misky a přelijeme vroucí vodou. Po 30 vteřinách vodu slijeme a rajče prudce ochladíme studenou tekoucí vodou. Oloupeme je, rozpůlíme a odstraníme z něj semena. Dužninu pak nakrájíme na kostičky a odložíme

  3. Lilky podélně rozpůlíme, dužninu vydlebeme lžící a dáme do mixéru. Přidáme česnek, olivový olej, citronovou šťávu, piniové oříšky, sůl a pepř a vše rozmixujeme na hladkou hmotu

  4. Hmotu dáme do mísy, vmícháme do ní jarní cibulky a rajče, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme na půl hodiny do chladničky

  5. Povrch pomazánky posypeme špetkou mletého kmínu a nadrobno nakrájenou petrželkou a podáváme s chlebem

  6. Zdroj: Slovart.cz - Středomořská kuchyně.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!