Vepřové maso na žampionech recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks cibule
1 kelímek smetana
30 dkg žampiony
1 kg vepřová krkovice
podle chuti
3 stroužky česnek
sůl
5 kapek citron
mletý černý pepř
1 kostka hovězí bujón
podle potřeby
voda
1 lžíce hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme vepřové maso, které nakrájíme na středně velké kostky. Cibuli a žampiony očistíme. Cibuli nasekáme najemno, žampiony nakrájíme asi na 3 mm široké plátky.

  2. V hrnci na oleji nebo sádle osmažíme cibuli. Jakmile nám zpění, tak přidáme maso a nesolené ho restujeme, aby se nám krásně zatáhlo. Opečené ho trochu osolíme, opepříme a podlijeme vodou. Vepřové zakryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání.

  3. Až nám maso změkne, přidáme přichystané žampiony. Promícháme a znovu dusíme, aby nebyly žampióny moc tvrdé. Mezitím si v hrnku se studenou vodou rozmícháme 1 lžící hladké mouky. Moje zkušenost je taková, že ne vždycky se mi podaří omáčku zahustit napoprvé, proto uvádím, že 1 lžíce je minimum. Záleží na množství masa, žampionů a představy, kolik si přejete mít omáčky.

  4. Hrnek s rozmíchanou moukou vlijeme do hrnce, hned mícháme a necháme povařit. Když je maso i žampiony měkké, přilijeme smetanu a znovu mícháme.

  5. Pro silnější chuť můžeme přidat i kostku hovězího bujonu, prolisovat pár stroužků česneku, pár kapek citronu i připepřit, vše podle chutí rodiny.

  6. Vepřové maso na žampionech podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!