Vepřová panenka s olivovým dipem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
2 ks žloutek
50 ml olivový olej
200 ml slunečnicový olej
150 g zelené olivy
6 plátků anglická slanina
1 lžíce citronová šťáva
1 lžička dijonská hořčice
600 g vepřová panenka
1 lžička balzamikový ocet
1 lžíce čerstvá petrželka
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou panenku očistíme a rozdělíme na 3 kusy á 200 g. Maso potřeme olejem, osolíme, opepříme a odložíme asi na 2 hodiny do chladu

  2. Pak každý kousek panenky ovineme do dvou plátků anglické slaniny a zprudka (ze všech stran) opečeme na oleji. Opečenou panenku vložíme asi na 15 - 20 minut do horké trouby. Pak ji vyjmeme a ještě asi na 5 minut zakryjeme

  3. Mezitím si připravíme olivovou omáčku. Okapané olivy nakrájíme nadrobno. Oba oleje smícháme. Do mísy vložíme žloutky, hořčici, balzamikový ocet a špetku soli. Za stálého šlehání žloutkové směsi postupně přiléváme olej, dokud nevznikne hustá majonéza. Nyní do základní omáčky vmícháme nasekané olivy, citronovou šťávu a petrželku. Podle potřeby dip dochutíme solí, pepřem a rozdělíme do mističek

  4. Vepřovou panenku v anglické slanině rozdělíme na porce a podáváme s olivovým dipem. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo hranolky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!