Velikonoční mrkvance recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 lžíce cukr 100 g máslo 1 lžíce máslo 2 ks žloutek 250 ml mléko 1 ks jablko 0.5 ks citron 500 g mrkev 21 g droždí 50 g cukr krupice mletá skořice 500 g polohrubá mouka
Postup Velikonoční mrkvance recept
Postup přípravy receptu
-
Na kvásek si smícháme 4 lžíce vlažného mléka se lžící cukru. Do mléka rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Mezitím si do mísy nasypeme mouku. Máslo rozpustíme. Až kvásek vykyne, přidáme ho k mouce spolu se žloutky, zbylým cukrem, mlékem a rozpuštěným máslem. Vypracujeme těsto, které necháme hodinu kynout.
Zatím si připravíme náplň. Mrkev a jablko očistíme a nahrubo nastrouháme. Ochutíme skořicí, přidáme cukr a strouhanou citronovou kůru. Na pánvi rozehřejeme máslo a směs krátce podusíme. Necháme vychladnout.
Po vykynutí těsto rozdělíme na části, které plníme mrkvovou náplní. Velikonoční mrkvance skládáme na vymazaný plech a pečeme na 180 °C asi 20 minut.
Upečené mrkvance necháme vychladnout a můžeme se do nich pustit.