Velikonoční mrkvance recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 lžíce cukr
100 g máslo
1 lžíce máslo
2 ks žloutek
250 ml mléko
1 ks jablko
0.5 ks citron
500 g mrkev
21 g droždí
50 g cukr krupice
mletá skořice
500 g polohrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Na kvásek si smícháme 4 lžíce vlažného mléka se lžící cukru. Do mléka rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

  2. Mezitím si do mísy nasypeme mouku. Máslo rozpustíme. Až kvásek vykyne, přidáme ho k mouce spolu se žloutky, zbylým cukrem, mlékem a rozpuštěným máslem. Vypracujeme těsto, které necháme hodinu kynout.

  3. Zatím si připravíme náplň. Mrkev a jablko očistíme a nahrubo nastrouháme. Ochutíme skořicí, přidáme cukr a strouhanou citronovou kůru. Na pánvi rozehřejeme máslo a směs krátce podusíme. Necháme vychladnout.

  4. Po vykynutí těsto rozdělíme na části, které plníme mrkvovou náplní. Velikonoční mrkvance skládáme na vymazaný plech a pečeme na 180 °C asi 20 minut.

  5. Upečené mrkvance necháme vychladnout a můžeme se do nich pustit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!