Velikonoční mazanec s rozinkami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
1 špetka cukr
1 ks žloutek
60 g droždí
1 lžíce hrubá mouka
700 g polohrubá mouka
5 dl vlažné mléko
200 g Hera
3-5 porcí tekuté umělé sladidlo Kandisin
na potření
máslo
žloutek
podle chuti
rum
rozinky
mandle
citronová kůra
kandované ovoce
podle potřeby
tuk na vymazání
Postup Velikonoční mazanec s rozinkami recept
Postup přípravy receptu
-
Rozinky namočíme do rumu.
Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme lžíci hrubé mouky, špetku cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Necháme vykynout kvásek. Do polohrubé mouky přidáme rozehřátou Heru, umělé sladidlo, nastrouhanou citronovou kůru, žloutek, kvásek a se 4 dl vlažného mléka zaděláme těsto. Přidáme nakrájené mandle, rozinky s rumem, těsto poprášíme moukou a necháme kynout. Během kynutí zamícháme do těsta kandované ovoce nakrájené na nudličky.
Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme na dva díly. Z každého upravíme bochánek, dáme na vymazaný plech a necháme ještě chvíli v teple kynout.
Mazanec s rozinkami potřeme rozpuštěným máslem se žloutkem a střed bochánku nastřihneme nůžkami do křížku, posypeme nasekanými mandlemi a v předehřáté troubě upečeme mazanec dozlatova.
Velikonoční mazanec s rozinkami je vhodný pro diabetiky.