Velikonoční mazanec s rozinkami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka cukr
1 ks žloutek
60 g droždí
1 lžíce hrubá mouka
700 g polohrubá mouka
5 dl vlažné mléko
200 g Hera
3-5 porcí tekuté umělé sladidlo Kandisin
na potření
máslo
žloutek
podle chuti
rum
rozinky
mandle
citronová kůra
kandované ovoce
podle potřeby
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Rozinky namočíme do rumu.

  2. Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme lžíci hrubé mouky, špetku cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Necháme vykynout kvásek. Do polohrubé mouky přidáme rozehřátou Heru, umělé sladidlo, nastrouhanou citronovou kůru, žloutek, kvásek a se 4 dl vlažného mléka zaděláme těsto. Přidáme nakrájené mandle, rozinky s rumem, těsto poprášíme moukou a necháme kynout. Během kynutí zamícháme do těsta kandované ovoce nakrájené na nudličky.

  3. Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme na dva díly. Z každého upravíme bochánek, dáme na vymazaný plech a necháme ještě chvíli v teple kynout.

  4. Mazanec s rozinkami potřeme rozpuštěným máslem se žloutkem a střed bochánku nastřihneme nůžkami do křížku, posypeme nasekanými mandlemi a v předehřáté troubě upečeme mazanec dozlatova.

  5. Velikonoční mazanec s rozinkami je vhodný pro diabetiky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!