Velikonoční mazanec s rozinkami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka cukr 1 ks žloutek 60 g droždí 1 lžíce hrubá mouka 700 g polohrubá mouka 5 dl vlažné mléko 200 g Hera 3-5 porcí tekuté umělé sladidlo Kandisin na potření máslo žloutek podle chuti rum rozinky mandle citronová kůra kandované ovoce podle potřeby tuk na vymazání
Postup Velikonoční mazanec s rozinkami recept
Postup přípravy receptu
-
Rozinky namočíme do rumu.
Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme lžíci hrubé mouky, špetku cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Necháme vykynout kvásek. Do polohrubé mouky přidáme rozehřátou Heru, umělé sladidlo, nastrouhanou citronovou kůru, žloutek, kvásek a se 4 dl vlažného mléka zaděláme těsto. Přidáme nakrájené mandle, rozinky s rumem, těsto poprášíme moukou a necháme kynout. Během kynutí zamícháme do těsta kandované ovoce nakrájené na nudličky.
Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme na dva díly. Z každého upravíme bochánek, dáme na vymazaný plech a necháme ještě chvíli v teple kynout.
Mazanec s rozinkami potřeme rozpuštěným máslem se žloutkem a střed bochánku nastřihneme nůžkami do křížku, posypeme nasekanými mandlemi a v předehřáté troubě upečeme mazanec dozlatova.
Velikonoční mazanec s rozinkami je vhodný pro diabetiky.