Velikonoční mazanec s mandlemi recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
125 g máslo
2 lžíce rum
2 ks žloutek
1 ks žloutek
250 g mléko
0,5 ks citron
90 g cukr krystal
cukr krystal
500 g polohrubá mouka
30 g čerstvé droždí
celé loupané mandle

Postup přípravy receptu

  1. Na mírném ohni rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout. Připravíme si kvásek z rozdrobeného droždí, lžíci cukru krystal, 100 ml vlažného mléka a lžíci mouky a necháme v teple vykynout

  2. Nastrouháme kůru z poloviny citronu. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, žloutek, rozpuštěné máslo a po přidaní vykynutého kvásku a rumu se zbylým mlékem zaděláme tužší těsto, které necháme v teple 1 hodinu kynout

  3. Já do těsta rozinky nedávám, protože moji mlsouni je nechtějí. Nyní jsem nedala ani mandle, všechny jsem použila v celku na mazanec. Pokud mandle do těsta dávám, tak 3/4 z celkového množství posekám na menší kousky, které opražím na sucho na horké pánvi a nechám je před přidáním do těsta vychladnout

  4. Těsto na lehce pomoučněné desce znovu propracujeme a vytvarujeme bochník, který přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem, ve středu ostrým nožem nakrojíme tvar kříže a vtlačíme oloupané mandle v celku. Mazanec posypeme cukrem krystal a necháme ještě 15 minut kynout

  5. Připravený mazanec vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme na této teplotě prvních 15 minut. Potom teplotu snížíme na 100 °C a pečeme ještě 45 minut. Upečený mazanec vybereme a necháme vychladnout

  6. Velikonoční mazanec s mandlemi pokrájíme na porce a podáváme. Správně upečené těsto mazance je lehké a nadýchané.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!