Velikonoční jidáše recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

250 ml mléko
citron
30 g droždí
2 žloutky
80 g med
špetka soli
500 g hladká mouka
1 lžíce pískový cukr
120 g máslo nebo rostlinný tuk

Postup přípravy receptu

  1. Vytvoříme si kvásek: Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí s jednou lžící cukru a lžící mouky, necháme to přikryté ubrouskem kynout 5-10 minut. Změklý tuk utřeme se žloutky a medem do pěny. Postupně vmícháme prosátou mouku, zbylé mléko, kvásek, nastrouhanou citronovou kůru a sůl. Vypracujeme těsto a necháme ho 40 – 60 min kynout. Z těsta oddělujeme kousky a vyválíme z nich válečky, které stočíme do tvaru spirály. Klademe je na tukem vymazaný plech a necháme ještě 15 min kynout. Jidáše vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 20 minut dozlatova. Ještě horké jidáše potřeme medem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!