Velikonoční buchty z domácí pekárny recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 4 lžíce cukr 3 lžíce cukr 1/2 lžičky sůl 1 ks vejce 4 lžíce máslo 3 lžíce mléko 1 hrnek mléko 2 lžičky droždí 2 lžíce hladká mouka 3,5 hrnky hladká mouka 2 lžičky koření jablečný závin 100 g sušený rybíz 50 g kandovaná citronová a pomerančová kůra
Postup Velikonoční buchty z domácí pekárny
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozšleháme a hrnek mléka ohřejeme na pokojovou teplotu. 4 lžíce másla rozehřejeme a mouku prosejeme
V míse ušleháme vejce, mléko, máslo a nalijeme do pečící nádoby vaší domácí pekárny. Přidáme zbývající suroviny ve výše uvedeném pořadí. Přístroj nastavíme na program těsto
Jakmile zazní zvukové znamení, přisypeme rybíz a kůru. Po ukončení programu těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a hněteme 1 až 2 minuty. Těsto rozdělíme na 8 stejných dílů a vytvoříme koule
Buchty rozmístíme na vymazaný plech, překryjeme olejem potřenou potravinovou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě (pomalé kynutí zlepšuje jejich kvalitu)
Z mouky, 1 lžíce cukru a vody umícháme pastu. Zbytkem cukru zahříváme s mlékem, až se rozpustí. Troubu předehřejeme na 200 °C. Když buchty téměř zdvojnásobí svůj objem, odstraníme fólii a ostrým nožem naznačíme kříž na každé buchtě. Cukrářský sáček naplníme pastou z mouky a cukru a obtáhneme naznačený kříž
Buchty pečeme v troubě asi 15 - 25 minut, nebo až jsou propečené. Přeneseme na drátěnou mřížku, potřeme je mlékem s cukrem a necháme vychladit. Podáváme teplé i studené.