Variace na linecké recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

140 g máslo
1 ks citron
70 g moučkový cukr
1 ks vanilkový cukr
210 g hladká mouka
1 špetka nože prášek do pečiva

Postup přípravy receptu

  1. Z citronu ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu

  2. Do robota dáme mouku, cukr, na špičku nože prášku do pečiva, citronovou kůru a šťávu z celého citronu a zaděláme změklým tukem (nejlepší je asi Hera). Mouky můžeme podle potřeby přidat, aby se těsto nelepilo. Uležet v lednici, klidně i více dní, zabalené do fólie nebo mikrotenového sáčku

  3. Vyvalujeme klasické tvary pro slepované linecké a pečeme zásadně na pečícím papíře (těsto je velmi křehké)

  4. Jinou variantu na slepování jsem vyzkoušela letos pod inspirací jiného cukroví, a to: Vykrajujte hvězdičky plné a se středem, plné dejte na plech, na to půl lžičky marmelády smíchané s troškou ořechů, na to hvězdičku s dírkou, pootočit tak, že cípy vrchní hvězdičky jsou v mezerách té spodní, lehce přimáčknout a před pečením potřít opatrně vajíčkem nebo bílkem, jak chcete

  5. Pečivo je vlastně hned hotové a nemusí se ani cukrovat, je krásně lesklé

  6. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!