Vařené pečené uzené koleno recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
2 lžíce ocet
200 ml pivo
1 lžička cukr krystal
4 ks bobkový list
5 l studená voda
1,5 kg uzené vykostěné zadní koleno

Postup přípravy receptu

  1. Omyté, očištěné a vykostěné uzené koleno vložíme do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím studené vody, přidáme bobkové listy, ocet, cukr a očištěné stroužky česneku. Vodu přivedeme do varu, snížíme plamen na střední a vaříme doměkka (asi 1,5 - 2 hodiny)

  2. Zda je koleno uvařené, se přesvědčíme tak, že do masa píchneme kuchyňskou vidličkou. Pokud vidlička vběhne lehce, koleno je uvařené. Uvařené uzené koleno dále vložíme do jenské mísy a podlijeme mastným horkým vývarem. Fajnšmekři mohou přidat i 200 ml piva (podle chuti)

  3. Připravené koleno vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci ventilátor. Koleno pečeme asi 50 minut za občasného přelévání výpekem. Posledních 5 minut zvýšíme teplotu na 200 °C, aby se kůže na povrchu upekla pěkně dokřupava

  4. Upečené koleno necháme přikryté alobalem odpočinout asi 20 minut, aby se rozložila a ustálila šťáva uvnitř, která potom nevyteče a koleno zůstane šťavnaté. Upečené uzené koleno nakrájíme na porce

  5. Vařené pečené uzené koleno podáváme za tepla se šťouchanými brambory a nakládaným domácím kyselým zelím. Pokud chceme koleno podávat za studena, upečené koleno necháme úplně vychladnout a následně vložíme na několik hodin do chladničky, aby ztuhlo. Koleno potom můžeme nakrájet na tenké plátky

  6. Plátky pečeného uzeného kolena podáváme s čerstvým domácím chlebem, nastrouhaným křenem v sladko-kyselém nálevu, jablečným křenem nebo hořčicí. Vhodným nápojem je dobře vychlazené orosené pivo. Vývar nevyléváme, protože lze použít například na fazolovou, čočkovou či jinou polévku nebo omáčku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!