Vánoční vegeryba recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks celer
2-3 lžíce sojová omáčka
2 hrnky ovesné vločky
0 balíčků koření na ryby
2-3 lžíce worchesterová omáčka
na obalení
2-3 hrnky strouhanka
1 balíček smažené brambůrky
1-2 hrnky směs Hraška
podle potřeby
1 hrnek slunečnicový olej
1 kostka zeleninový bujon
1-2 hrnky zeleninový vývar z celeru

Postup přípravy receptu

  1. Celer očistíme, oloupeme a dáme uvařit do osolené vody. Po uvaření celer nastrouháme na hrubém struhadle. Vývar z celeru uschováme na pozdější použití.

  2. Ovesné vločky smícháme s uvařeným a nahrubo nastrouhaným celerem, směsí rybího koření, přidáme sojovou omáčku a lze přidat i worchesterovou omáčku. Vše zalijeme asi 1/4 - 1/2 l zeleninového vývaru, ve kterém jsme vařili celer. Pokud nestačí, přidáme zeleninový vývar z kostky. Necháme namočené v lednici aspoň 3 - 4 hodiny (nejlépe však přes noc).

  3. Před smažením zahustíme strouhankou do hustoty karbanátkové hmoty a tvoříme ne příliš velké porce ve tvaru ryb. Obalujeme ve strouhance nebo ve směsi na obalování Hraška (směs hrachu a bezlepkových obilovin) či v bramborových lupíncích rozdrcených v mikrotenovém sáčku pomocí válečku.

  4. Používám všechny druhy obalování, protože na míse pak vytvoří různé obaly pěkně barevnou kombinaci od sytě žlutých, přes oranžové až po červené kousky.

  5. Vegeryby smažíme na oleji dozlatova. Je dobré vždy stáhnout trochu teplotu a smažit několik minut zvolna. Množství vyjde asi na 15 kousků velikosti přibližně na délku dlaně s prsty.

  6. Vánoční vegeryby podáváme s bramborovým salátem s kořeněnou zálivkou, chutná dobře i s bramborovou kaší.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!