Vánoční tvarohová štola s brusinkami recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
125 g máslo
2 ks žloutek
125 ml mléko
20 g med
100 g ořechy
100 g cukr moučka
480 g hladká mouka
1 lžička citronová kůra
1 lžíce citronová šťáva
1 lžíce horká voda
1 lžička vanilkový extrakt
20 g čerstvé droždí
1 ks granátové jablko
80 g třtinový cukr
250 g tvaroh v alobalu
200 g sušené a kandované ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Do misky odvážíme mouku (může být i špaldová hladká), po okrajích posolíme, uprostřed vytvoříme důlek, nalijeme vzešlý kvásek (můžeme nahradit sušeným droždím nebo kypřícím práškem), cukr a začneme od středu míchat

  2. Postupně přimícháváme ostatní suroviny - nasekané oříšky (dle oblíbenosti - lískové, vlašské, mandle), sušené a kandované ovoce (větší část sušených brusinek a dále množství doplníme dle oblíbenosti - meruňky, švestky, rozinky, kandované citrusy se zázvorem), žloutky, tvaroh, změklé máslo, citronovou kůru, med, případně i vanilkový extrakt. Vymísíme nelepivé těsto, zbytečně však nepřidáváme velké množství mouky

  3. Těsto přepůlíme a vytvarujeme dvě štoly, které položíme na plech vyložený pečícím papírem. Lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 30 - 40 minut

  4. Rozehřejeme troubu na 175 °C, poté vložíme nakynuté štoly a pečeme cca 40 minut. Propečenost otestujeme zapíchnutím špejle do upečené štoly, je-li čistá, máme hotovo

  5. Připravíme si rozpuštěné máslo se lžící medu (kdo má rád rum, může také přidat) a ihned po upečení, ještě horké štoly, tímto mašlovačkou potřeme. Necháme vychladnout, případně můžeme připravit z citronové šťávy, bílku a mletého cukru polevu jako na perníčky (jen trochu řidší), polít štolu a ozdobit zrníčky granátového jablka

  6. Vánoční tvarohovou štolu krájíme na plátky a podáváme. Zbytek zabalíme do potravinářské folie či alobalu, aby neosychala.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!