Vánoční šťavnatý Sacherův dort recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

6 ks vejce
75 g máslo
200 g máslo
200 g cukr moučka
2 balení vanilkový cukr
160 g hladká mouka
1 balení kypřící prášek do pečiva
300 g meruňková marmeláda
1 ks vanilkový lusk bourbon
150 g kvalitní hořká čokoláda - 75 % kakaa
200 g kvalitní hořká čokoláda - 75 % kakaa

Postup přípravy receptu

  1. Změklé čerstvé máslo vymícháme s cukrem moučka a vaječnými žloutky do nadýchané pěny. Vaječné bílky se špetkou soli vyšleháme do tuha. Sníh z bílků nemusí být úplně tuhý, je důležité, aby se vytvořily lehké sněhové špičky

  2. Pomalu a za stálého míchání rozpustíme kvalitní hořkou čokoládu nad lázní z horké vody a necháme ji trochu zchladnout. Zatím smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Dortovou formu o průměru 24 cm pořádně vymažeme čerstvým máslem a vysypeme polohrubou moukou. Dno formy vysteleme vystřihnutým kruhem z pečícího papíru

  3. K vaječné žloutkové pěně postupně přidáme rozpuštěnou čokoládu, potom po malých částech zašleháme mouku s práškem do pečiva a vanilkou, potom zlehka osmičkovým pohybem vmícháme sníh z bílků

  4. Hotové těsto vlijeme do dortové formy a povrch rovnoměrně uhladíme. Vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 60 minut. Vykonáme zkoušku špejlí, pokud zůstane čistá, vypneme troubu, pootevřeme dvířka trouby a necháme dojít v troubě ještě asi 10 minut

  5. Upečený korpus vybereme z trouby, položíme nahoru dnem na mřížku, odstraníme boky formy, její dno a stáhneme pečící papír z korpusu a necháme vychladnout. Vychladlý korpus přeřežeme na polovinu. Domácí meruňkovou marmeládu ohřejeme nad plamenem, aby byl tekutý. Pokud je velmi hustý, rozředíme ho několika lžícemi vody

  6. Horkou marmeládu rovnoměrně rozetřeme na spodním dílu korpusu a potřeme ještě tenkou vrstvou rozehřáté hořké čokolády. Hořká čokoláda bude výborně kontrastovat s chutí meruňkové marmelády. Přiložíme vrchní část korpusu, jemně stlačíme dlaněmi dolů a celý korpus vydatně potřeme horkou marmeládou, necháme zchladnout a odložíme na 24 hodin odpočívat do chladničky, aby celý korpus pořádně nasákl marmeládou a byl šťavnatý

  7. Vánoční Sacherův dort vybereme z chladničky po 24 hodinách, hořkou čokoládu rozpustíme s máslem nad vodní lázní, nebo připravíme Ganache smícháním rozpuštěné čokolády s tekutou šlehačkou v poměru 200 gramů čokolády na 180 ml šlehačky. Necháme trochu zchladnout, celý korpus rovnoměrně potřeme čokoládovou polevou, necháme vychladnout a hotový dort odložíme na 24 hodin odpočívat do chladničky

  8. Vánoční šťavnatý Sacherův dort poté pokrájíme na porce nožem, který jsme namočili do horké vody a servírujeme s dobrou kávou a do tuha ušlehanou šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!