Vánoční puding recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 2 ks vejce 3 lžíce rum 112 g sádlo 0 lžiček prášek do pečiva 110 g ořechy 112 g hladká mouka 100 g hnědý cukr 60 g strouhaná mrkev 225 g toustový chléb 800 g sušené ovoce 60 g strouhaná jablka 1 lžička perníkové koření 1 dl pivo 12° 0 ks bio pomeranč 0 ks bio citron (šťáva i kůra) podle chuti whisky nebo brandy
Postup Vánoční puding recept
Postup přípravy receptu
-
Vše kromě vajec a rumu smícháme vařečkou a myslíme na své přání. Pokud je směs moc tuhá, přilijeme pivo. Přikryjeme a dáme do chladna a každý den mícháme.
Po 14 dnech vmícháme vejce a rum. Rozdělíme do varných misek a naplníme asi 3 cm pod okraj. Překryjeme pečícím papírem, převážeme, přikryjeme alobalem a znovu zavážeme.
Do hrnce vložíme misky, dolijeme do poloviny vodou a vaříme asi 6 hodin. Po vychladnutí uložíme (převážně) v chladu, vánoční puding vydrží až půl roku.
Před podáváním opět povaříme 1 hodinu. Teplý vánoční puding vyklopíme na talíř. Polijeme whiskou nebo brandy a zapálíme.