Vánoční puding recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
3 lžíce rum
112 g sádlo
0 lžiček prášek do pečiva
110 g ořechy
112 g hladká mouka
100 g hnědý cukr
60 g strouhaná mrkev
225 g toustový chléb
800 g sušené ovoce
60 g strouhaná jablka
1 lžička perníkové koření
1 dl pivo 12°
0 ks bio pomeranč
0 ks bio citron (šťáva i kůra)
podle chuti
whisky nebo brandy

Postup přípravy receptu

  1. Vše kromě vajec a rumu smícháme vařečkou a myslíme na své přání. Pokud je směs moc tuhá, přilijeme pivo. Přikryjeme a dáme do chladna a každý den mícháme.

  2. Po 14 dnech vmícháme vejce a rum. Rozdělíme do varných misek a naplníme asi 3 cm pod okraj. Překryjeme pečícím papírem, převážeme, přikryjeme alobalem a znovu zavážeme.

  3. Do hrnce vložíme misky, dolijeme do poloviny vodou a vaříme asi 6 hodin. Po vychladnutí uložíme (převážně) v chladu, vánoční puding vydrží až půl roku.

  4. Před podáváním opět povaříme 1 hodinu. Teplý vánoční puding vyklopíme na talíř. Polijeme whiskou nebo brandy a zapálíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!