Vánoční plněná husa recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 kg husa
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
náplň
5 ks vejce
1 lžíce petrželka
1 kelímek smetana
4 ks houska
1 ks šalotka
1 hrst jedlé kaštany
podle potřeby
máslo
strouhanka
mléko
kuřecí vývar
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Na másle nebo husím sádle orestujeme šalotku nakrájenou nadrobno. Přidáme nasekanou čerstvou petrželku, chvíli restujeme a odstavíme.

  2. Naříznuté kaštany uvaříme doměkka, necháme vychladnout a poté oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

  3. Housky nebo rohlíky či chléb nakrájíme na kostičky, přidáme šalotkový základ, kaštany, smetanu, 3 celá vejce a 2 žloutky. Směs musí být hladká, podle potřeby můžeme přidat trochu strouhanky nebo naopak trochu mléka. Směs osolíme, opepříme a krátce povaříme.

  4. Husu důkladně očistíme, osolíme a opepříme zevnitř i zvenku. Husu propícháme, aby vytekl při pečení tuk. Husu naplníme připravenou nádivkou a husu podle potřeby zašijeme kuchyňskou nití.

  5. Troubu rozehřejeme na 220 °C. Připravenou husu vložíme na pekáč s palcem vody prsy dolů a pečeme 15 minut při 220 °C. Teplotu po 15 minutách snížíme na 160 °C a pečeme asi 2 hodiny. Občas husu obrátíme. Podléváme vlastní šťávou. Po upečení podle potřeby podlijeme čerstvým kuřecím vývarem, ze kterého si potom připravíme omáčku. Hotovou husu odebereme a udržujeme v teple.

  6. Omáčku si připravíme ze základu od husy. Základ přelijeme do kastrolu a zahustíme hladkou moukou. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Hotovou a převařenou omáčku přecedíme přes jemné sítko. Podle hustoty přidáme vývar nebo mouku.

  7. Vánoční plněnou husu upravíme na tác a podáváme s naší oblíbenou přílohou jako hlavní chod. Omáčku můžeme servírovat i zvlášť v misce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!