Vánočka s kandovaným ovocem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 ks vejce
100 g máslo
100 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
citronová kůra
500 g polohrubá mouka
kandované ovoce
1/2 balíčku sušené droždí
strouhanka na vysypání
rozinky v rumu
máslo na vymazaní
1 kelímek velké podmáslí

Postup přípravy receptu

  1. Rozinky namočíme do rumu a necháme pár hodin odležet. Potom scedíme. Kandované ovoce nakrájíme na menší kousky

  2. Do mísy vsypeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, celá vejce, balíček vanilkového cukru, půl balíčku sušeného droždí a velký kelímek (asi 400 ml) podmáslí. Těsto na vánočku dobře vymícháme, až se nám odlepuje od vařečky. Nakonec zlehka vmícháme rozinky, citronovou kůru a kandované ovoce

  3. Formu na vánočku dobře vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Vlijeme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut kynout na teplém místě

  4. Potom vánočku jen stačí upéct. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 30 minut, záleží na typu trouby. Vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, je vánočka upečená

  5. Vánočku s kandovaným ovocem necháme vychladnout, vyklopíme a nakrájíme na plátky. Podáváme samotnou nebo s máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!