Vánočka podle Skřivaňské babičky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžička sůl
1 ks vejce
250 g máslo
2 ks žloutek
500 ml mléko
100 g rozinky
1 kostka droždí
100 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
citronová kůra
1 kg polohrubá mouka
150 g vlašské ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme kostičku droždí a nasypeme jednu lžíci cukru. Po deseti minutách (až má kvásek čepici) můžeme začít s těstem.

  2. Do mísy dáme mouku, zbytek cukru, lžičku soli, trochu vanilkového cukru, nastrouhanou citronovou kůru a promícháme. Pak přidáme 2 žloutky a jedno celé vejce. Opět lehce zamícháme a přidáme kvásek a vlažné rozpuštěné máslo (Heru). Těsto dobře vypracujeme a necháme vykynout (20 - 30 minut). Pak opatrně vmícháme hrubě nasekané ořechy a rozinky.

  3. Těsto rozdělíme na tolik částí, z kolika si troufneme uplést vánočky. Toto množství je na dvě velké.

  4. Upletené vánočky před pečením pomažeme mašlovačkou rozpuštěným máslem. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut při 180°C.

  5. Ještě horkou vánočku opět potřeme rozpuštěným máslem, posypeme zbytkem vanilkového cukru a pocukrujeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!