Rugelach - sladké židovské pečivo recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

0,25 lžiček sůl
1 ks vejce
226 g máslo
1 lžička rum
2 lžíce cukr krupice
62,5 ml cukr krupice
375 ml čokoláda na vaření
1,5 lžička mletá skořice
375 ml vlašské ořechy
1 lžíce studená voda
62,5 ml kyselá smetana
125 ml hnědý cukr
125 ml jahodová zavařenina
500 g hladká mouka extra speciál 00
226 g krémový smetanový syr

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme kyselou smetanu, smetanový krémový sýr a čerstvé máslo pokrájené na kostky. Spolu vymícháme na hladký krém, do kterého přidáme cukr krupici, sůl, hladkou mouku extra speciál a v robotu mísíme na hladké nelepivé těsto, dokud se těsto nespojí a neodděluje od stěn nádoby

  2. Těsto dáme na jemně pomoučněnou desku, ještě ho promísíme rukama, vytvarujeme z něj válec a rozdělíme na 4 části. Z každé části uděláme bochníček, který zabalíme do fresh fólie a odložíme na noc odpočívat do chladničky

  3. Ráno jeden bochníček vybereme z chladničky, dáme ho na pomoučněnou desku, pomoučníme jemně i váleček a těsto rozválíme od středu směrem k okrajům za stálého otáčení do kruhu na tloušťku asi 2 - 3 mm. Pokud se nám roztřepí trochu okraje, to vůbec nevadí, s těstem se výborně pracuje

  4. Nyní vezmeme rozevírací dortovou formu, odstraníme její dno a obvodem formy vykrojíme z těsta pěkný pravidelný kruh s hladkými okraji, které objedeme ostrým nožem a odstraníme odkrojené zbytky těsta. Použila jsem dortovou formu o průměru 26 cm

  5. Předtím připravíme náplň. Do mixéru dáme na kostky rozdělenou čokoládu a celé vlašské ořechy, které jsme předtím na pánvi opražili na sucho a nechali vychladnout. Přidáme domácí jahodovou zavařeninu, hnědý cukr a rum, všechno spolu nahrubo rozsekáme, čímž máme náplň hotovou

  6. Na kruh těsta naneseme rovnoměrně připravenou náplň, nejlépe jde roztírání dlaní, náplň uhladíme do tenčí vrstvy dlaněmi, přitom ponecháme na obvodu asi 2,5 cm volný pás těsta

  7. Kruh těsta s náplní rozdělíme ostrým nožem na 8 stejných trojúhelníků. Každý trojúhelník svineme od širší části ke špičce a máme Rugelach ve tvaru rohlíku. Stejně postupujeme s ostatními bochníčky těsta

  8. Rugelach přeneseme na plech s teflonovou fólii, potřeme je směsí vejce vyšlehaného s vodou, cukrem krupice a mletou skořicí. Vložíme péct do trouby vyhřáté na 190 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Pečeme asi 20 až 25 minut, dokud bude povrch pěkné zlato-hnědé barvy. Upečené Rugelach necháme vychladnout na mřížce

  9. Rugelach - sladké židovské pečivo servírujeme na podnose k dobrému espressu. Je to vynikající sváteční sladké pohoštění pro návštěvy, které je na povrchu příjemně křupavé, uvnitř měkké s několika stočenými vrstvami těsta a naplněné úžasně chutnou sladkou náplní z čokolády, jahod a ořechů, provoněné rumem a skořicí

  10. Rugelach nejlépe chutná vlažné. Rugelach je sváteční židovské sladké pečivo s různými chutnými náplněmi, které je mimořádné oblíbené nejen mezi Židy, ale i na celém světě. Tradičně se připravuje na významné židovské svátky jako například na Chanuka - židovské Vánoce, Roš ha-šana, což je židovský Nový rok, také na svátek Shavuot, ale může se upéct i po celý rok

  11. Těsto v složení se může v něčem odlišovat u Rugelach v závislosti na oblasti obývané Židy. V tomto receptu je těsto amerických Židů, kteří si zvolili jako základ od Jidiš východoevropských Židů jako těsto na Kipferl. Původně tento název znamená v překladu rohlíky, v kterých je i čerstvé droždí, jinak těsto na Rugelach je bez droždí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!