Vaječný koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
špetka sůl
2 ks vejce
80 g máslo
100 ml mléko
300 g mouka hladká
20 g droždí
80 g cukr moučka
zálivka
4 ks vejce
80 g máslo
1 lžíce mouka hladká
80 g cukr krupice
náplň
2 ks vejce
hrst rozinky
1 kg tvaroh měkký
60 g cukr moučka
špetka citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si kvásek z droždí, cukru a vlažného mléka. Necháme jej cca 20 min kynout. Do prosáté mouky přidáme špetku soli, vejce, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vše zpracujeme v těsto a necháme na teplém místě vykynout.

  2. Připravíme si náplň: Smícháme tvaroh s cukrem, vejcem, rozinkami a nastrouhanou citronovou kůrou.

  3. Vykynuté těsto rozválíme, nebo namačkáme přímo na plech, nebo do koláčové formy. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň a umícháme si zálivku.

  4. Utřeme máslo s cukrem a se žloutky do pěny a přidáme mouku. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a lehce vmícháme do žloutkové pěny. Natřeme na tvarohovou náplň. Vaječný koláč pečeme při 160°C.

  5. Hotový vaječný koláč necháme vychladnout, nakrájíme na kousky a ty pak ještě můžeme dozdobit libovolným ovocem, šlehačkou, čokoládou a podobně.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!