Uzený hovězí jazyk s omáčkou a bramborovým nákypem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 3 ks vejce 50 g máslo 1 kg brambory 2 ks cibule 100 ml smetana 50 g rozinky 2 lžíce sádlo 100 g mrkev 50 g mandle 4 ks šalotka 3 kuličky nové koření drcený pepř 1 špetka muškátový květ 100 ml portské víno 10 kuliček celý černý pepř 1 kg uzený hovězí jazyk 3 lístky vavřín
Postup Uzený hovězí jazyk s omáčkou a bramborovým nákypem
Postup přípravy receptu
-
Uzený jazyk uvaříme doměkka s divokým kořením (nové koření, celý černý pepř, vavřín) a cibulí. Vařený jazyk dáme do studené vody, hned ho oloupeme a odstraníme tučné části. Na sádle opečeme dorůžova mandle spolu s na kostičky nakrájenou mrkví, přidáme na čtvrtky nakrájené šalotky a rozinky
Vše zlehka opečeme, zalijeme vínem, opepříme a asi tak 10 minut podusíme. Stáhneme z ohně, vmícháme kostičky másla a podle chuti osolíme. Jazyk nakrájíme přes vlákno na půl centimetrové plátky
Brambory na nákyp si ve slupce dopředu uvaříme. Uvařené a vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme asi na 1 cm silné plátky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Brambory smícháme se smetanou, solí a muškátovým květem, opatrně vmícháme sníh
Ochucené brambory rozprostřeme do zapékací misky, uhladíme a navrch nalijeme rozmíchané a lehce osolené žloutky. Uzený hovězí jazyk s omáčkou a bramborovým nákypem pečeme v přehřáté troubě asi 20 minut při 170 °C
Uzený hovězí jazyk s omáčkou a bramborovým nákypem podáváme jako delikátní hlavní chod.