Uzený hovězí jazyk s omáčkou a bramborovým nákypem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
3 ks vejce
50 g máslo
1 kg brambory
2 ks cibule
100 ml smetana
50 g rozinky
2 lžíce sádlo
100 g mrkev
50 g mandle
4 ks šalotka
3 kuličky nové koření
drcený pepř
1 špetka muškátový květ
100 ml portské víno
10 kuliček celý černý pepř
1 kg uzený hovězí jazyk
3 lístky vavřín

Postup přípravy receptu

  1. Uzený jazyk uvaříme doměkka s divokým kořením (nové koření, celý černý pepř, vavřín) a cibulí. Vařený jazyk dáme do studené vody, hned ho oloupeme a odstraníme tučné části. Na sádle opečeme dorůžova mandle spolu s na kostičky nakrájenou mrkví, přidáme na čtvrtky nakrájené šalotky a rozinky

  2. Vše zlehka opečeme, zalijeme vínem, opepříme a asi tak 10 minut podusíme. Stáhneme z ohně, vmícháme kostičky másla a podle chuti osolíme. Jazyk nakrájíme přes vlákno na půl centimetrové plátky

  3. Brambory na nákyp si ve slupce dopředu uvaříme. Uvařené a vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme asi na 1 cm silné plátky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Brambory smícháme se smetanou, solí a muškátovým květem, opatrně vmícháme sníh

  4. Ochucené brambory rozprostřeme do zapékací misky, uhladíme a navrch nalijeme rozmíchané a lehce osolené žloutky. Uzený hovězí jazyk s omáčkou a bramborovým nákypem pečeme v přehřáté troubě asi 20 minut při 170 °C

  5. Uzený hovězí jazyk s omáčkou a bramborovým nákypem podáváme jako delikátní hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!