Tyrolský Zelten recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

100 g cukr
1 špetka sůl
3 ks vejce
80 g máslo
70 g rozinky
1 balíček prášek do pečiva
40 g mandle
250 g hladká mouka
40 g vlašské ořechy
40 g lískové ořechy
200 ml teplá voda
40 g piniové oříšky
500 g sušené fíky
40 g rozinka
podle potřeby
2 šálky rum
tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Sušené plody nakrájíme na slabší proužky, hrozno rozpůlíme, ořechy nasekáme nahrubo. Nasekané ovoce s rozinkami uložíme do misky a zalijeme rumem. Necháme je stát alespoň hodinu.

  2. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky alespoň 10 minut šleháme s cukrem do husté pěny. Máslo necháme rozpustit. Vlažné rozpuštěné máslo přidáme do žloutkové pěny a dobře promícháme. Za stálého míchání přidáme ovoce namočené v rumu a 200 ml teplé vody nebo mléka. Za stálého míchání přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva. Z bílků se špetkou soli našleháme pevný sníh. Pevný sníh jemně a lehce vmícháme do těsta.

  3. Do vymazané a vysypané formy o rozměrech 20 x 25 cm přendáme těsto a pěkně rovnoměrně uhladíme. Uhlazené těsto ozdobíme mandlemi, piniovými oříšky a jinými ořechy podle fantazie. Můžeme ozdobit i kandovaným ovocem. Ozdobený vrch těsta pomažeme rozkvedlaným žloutkem. Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme 90 minut. Jakmile vidíme, že koláč tmavne, přikryjeme ho alobalem.

  4. Upečený Tyrolský Zelten necháme vychladnout, poté ho můžeme nakrájet. Tyrolský Zelten vydrží měkoučký i pár dní, pokud ho přikryjeme transparentní folií.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!