Tyrolský Zelten recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 100 g cukr 1 špetka sůl 3 ks vejce 80 g máslo 70 g rozinky 1 balíček prášek do pečiva 40 g mandle 250 g hladká mouka 40 g vlašské ořechy 40 g lískové ořechy 200 ml teplá voda 40 g piniové oříšky 500 g sušené fíky 40 g rozinka podle potřeby 2 šálky rum tuk na vymazání mouka na vysypání
Postup Tyrolský Zelten recept
Postup přípravy receptu
-
Sušené plody nakrájíme na slabší proužky, hrozno rozpůlíme, ořechy nasekáme nahrubo. Nasekané ovoce s rozinkami uložíme do misky a zalijeme rumem. Necháme je stát alespoň hodinu.
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky alespoň 10 minut šleháme s cukrem do husté pěny. Máslo necháme rozpustit. Vlažné rozpuštěné máslo přidáme do žloutkové pěny a dobře promícháme. Za stálého míchání přidáme ovoce namočené v rumu a 200 ml teplé vody nebo mléka. Za stálého míchání přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva. Z bílků se špetkou soli našleháme pevný sníh. Pevný sníh jemně a lehce vmícháme do těsta.
Do vymazané a vysypané formy o rozměrech 20 x 25 cm přendáme těsto a pěkně rovnoměrně uhladíme. Uhlazené těsto ozdobíme mandlemi, piniovými oříšky a jinými ořechy podle fantazie. Můžeme ozdobit i kandovaným ovocem. Ozdobený vrch těsta pomažeme rozkvedlaným žloutkem. Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme 90 minut. Jakmile vidíme, že koláč tmavne, přikryjeme ho alobalem.
Upečený Tyrolský Zelten necháme vychladnout, poté ho můžeme nakrájet. Tyrolský Zelten vydrží měkoučký i pár dní, pokud ho přikryjeme transparentní folií.