Tvarohový závin z kynutého těsta recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

náplň
cukr
vejce
2 kelímky tvaroh
těsto
3 špetky sůl
1 ks vejce
0.3 l mléko
150 g tuk
40 g droždí
75 g cukr moučka
600 g polohrubá mouka
na ozdobu
cukr moučka
podle potřeby
olej na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Na kynuté těsto je třeba udělat nejprve kvásek. Do hluboké mísy nasypeme mouku, do mouky uděláme uprostřed důlek, do kterého nasypeme cukr, na něj rozdrobíme droždí a zalijeme mlékem. Droždí necháme nabobtnat. Po nabobtnání přidáme vejce, rozpuštěnou Heru a sůl. Vše zamícháme a vymícháme v těsto. Těsto se nám nesmí lepit na vařečku. Pokud se lepí, přidáme ještě mouku a důkladně zamícháme. Takto hotové těsto poté rozválíme válečkem na moukou posypaném vále.

  2. Připravíme si tvarohovou náplň. Tvaroh zamícháme s cukrem a vejcem dohladka. Místo tvarohu můžeme použít i strouhaná jablka.

  3. Plát těsta naplníme náplní. Těsto pak svineme neboli zatočíme do závinu. Konce závinu důkladně zahneme dovnitř, aby nám tvaroh či jiná ingredience nevytekly.

  4. Tvarohový závin z kynutého těsta přendáme na olejem vymazaný plech a povrch závinu potřeme rozšlehaným vejcem. Závin pečeme v předehřáté troubě na 200 °C.

  5. Upečený tvarohový závin z kynutého těsta necháme vychladnout. Pak ho ocukrujeme, nakrájíme na kousky a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!