Tvarohová žemlovka z vánočky recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 ks vejce
2 ks žloutek
1 l mléko
50 g rozinky
2 ks bílek
cukr moučka
1 ks vánočka
1 balíček vanilkový cukr
100 g mandlové plátky
1 lžíce citronová šťáva
vlašské ořechy
1 balíček skořicový cukr
1 balíček nízkotučný tvaroh
máslo na vymazání
strouhanka na vysypání
1 balíček polotučný tvaroh
rumové aroma

Postup přípravy receptu

  1. Vánočku natrháme na kusy a namočíme do mléka, ve kterém jsme rozmíchali celé vejce. Necháme chvíli stát, aby pečivo mléko dostatečně nasálo

  2. Mezitím připravíme náplň, kterou budeme vánočku prokládat. Tvaroh vymícháme se žloutky, vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem a citronovou šťávou, můžeme doplnit o rumové aroma. Přimícháme nadrobno nakrájené rozinky

  3. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou

  4. Mléko z vánočky vymačkáme a poklademe první vrstvu pečiva. Další vrstvou je tvaroh, který ještě posypeme plátky mandlí a skořicí. Dáme další vrstvu pečiva a opět posypeme skořicí a mandlemi, můžeme přidat i nahrubo nasekané vlašské ořechy

  5. Zapékací mísu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do zezlátnutí - asi 45 minut. Asi 5 minut před koncem pečení pokryjeme povrch bílkovým sněhem, který vyšleháme dotuha s trochou moučkového cukru. Opět posypeme plátky mandlí - na ozdobu

  6. Žemlovku s tvarohem podáváme jako sladký hlavní chod, chutná teplá a studená. Podle potřeby během podávání ještě pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!