Tradiční trdelníky recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
80 g máslo
3 lžíce máslo
2 ks žloutek
250 ml mléko
3 lžíce cukr moučka
2 balení vanilkový cukr
500 g hladká mouka
2 balení skořicový cukr
42 g čerstvé droždí

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, zamícháme s 1 lžící cukru moučka, posypeme lžičkou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočinout

  2. Mezitím si do mísy prosejeme mouku, po okrajích osolíme, doprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme vzešlý kvásek z droždí, promíchneme, přidáme zbylé 2 lžíce moučkového cukru, rozpuštěné máslo (ne horké) a 2 žloutky

  3. Vymísíme v hladké nelepivé těsto. Pokud máme robota či domácí pekárnu, ušetříme si práci. Poté těsto v míse zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout

  4. Vykynuté těsto po hodině zdvojnásobí svůj objem. Přemístíme ho na moukou lehce podsypaný vál

  5. Těsto vyválíme na cca 3–4 mm silný plát, nařežeme na dlouhé pruhy cca 1,5 cm silné

  6. Pruhy těsta namotáváme na předem připravené formy – může to být dřevěný váleček obalený v alobalu, nebo alobalem omotané menší zavařovací sklenice, láhve či plechovky od piva, nebo jako zde katalogy svázané provázkem a obalené vrstvami alobalu. Formy potřeme rozpuštěným máslem a těsto namotáváme jako kremroli, tedy dokola a okraje lehce přes sebe. Konce zastrčíme pod těsto, aby se nerozmotávaly

  7. Namotané trdelníky skládáme na plech vyložený pečicím papírem, nebo ještě lépe na okraje pekáčku tak, aby se trdelníky nedotýkaly podložky

  8. Na plechu smícháme vanilkové a skořicové cukry a každý trdelník ve směsi oválíme

  9. Skládáme zpátky na pekáč nebo plech tak, aby se vzájemně trdelníky nedotýkaly. Trdelníky necháme ještě 15 minut dokynout, mezitím si rozehřejeme troubu na 175 °C

  10. Trdelníky poté pečeme cca 10-15 minut, dozlatova, v polovině času pečení je otočíme. Po upečení sundáme z formy, a ihned servírujeme, nejlépe chutnají ještě teplé. Skvělým tipem je zevnitř potřít trdelníky oblíbenou marmeládou nebo povidly.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!