Tradiční provensálské daube recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
sůl
4 ks šalotka
250 g žampiony
pepř
2 lžíce olivový olej
6 lžic hladká mouka
700 g hovězí maso
400 ml suché červené víno
250 g syrový bůček
400 g rajčata z konzervy
1 ks bouquet garni (bobkový list, tymián, petrželka)
1 ks sušená pomerančová kůra
450 ml hovězí vývar
50 g ančovičky řezy
2 lžíce okapané kapary
2 lžíce červený vinný ocet
2 lžíce nakrájená petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Ze všeho najdříve si připravíme suroviny. Libové hovězí maso nakrájíme na kousky. Šalotky nakrájíme na kolečka. Prolisujeme česnek. Syrový bůček a slaninu nakrájíme na kostky. Žampiony pokrájíme na plátky. Nakonec pokrájíme i rajčata z konzervy a petrželku

  2. Hovězí maso, víno, olej, polovinu česneku a šalotku dáme do mísy, promícháme, přikryjeme a uložíme nejméně na 4 hodiny do chladničky

  3. Bůček nebo slaninu vaříme 10 minut ve vodě a potom vodu slijeme. Pak smícháme 4 lžíce mouky a asi 2 lžíce vody a vznikne nám hladká pasta.Další 2 lžíce mouky promícháme se solí a pepřem

  4. Z hovězího masa slijeme a odložíme marinádu. Maso osušíme papírovými utěrkami a obalíme v osolené a opepřené mouce. Do kastrolu pak dáme vrstvu bůčku, vrstvu žampionů, rajčat a hovezího masa. Vrstvy střídáme. Zastrčíme mezi ně bouquet garni a pomerančovou kůru

  5. Suroviny v kastrolu podlijeme hovězím vývarem a odloženou marinádou. Na okraj naneseme pastu z mouky a kastrol přikryjeme. Pokrm pak dusíme v troubě předehřáté na 160°C 2 a 1/2 hodiny. Ančovičky rozmělníme v hmoždíři s kapary a zbývajícím česnekem

  6. Do pokrmu vmícháme ančovičky, ocet a petrželku, kastrol znovu přikryjeme a porkm dusíme v troubě ještě 1 až 1 a 1/2 hodiny

  7. Zdroj: Slovart - www.slovart.cz


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!