Točený koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

55 g cukr
50 g cukr
1 špetka sůl
1 ks vejce
1 ks vejce
100 g máslo
1 lžíce máslo
4 lžičky kakao
1 ks žloutek
150 ml mléko
80 ml mléko
1 lžíce med
1 lžíce povidla
1 lžička mletá skořice
370 g hladká mouka
1 hrst mandlové lupínky
100 g mletý mák
2 lžičky sušené droždí
1 lžička perníkové koření

Postup přípravy receptu

  1. Do misky odvažíme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme droždí s cukrem, přidáme teplé mléko, změklé máslo, vejce a žloutek, sůl a vymísíme těsto, které pak necháme asi hodinu kynout lehce poprášené moukou a přikryté utěrkou na teplém místě. Pokud máme domácí pekárnu, můžeme připravit těsto bez práce v ní, a to včetně kynutí

  2. Mezitím si připravíme náplň. Do rendlíku dáme vařit mléko, ve kterém svaříme mák, poté přidáme cukr, perníkové koření (nebo alespoň mletou skořici) a povidla

  3. Těsto rozválíme na obdélník (cca 30 x 40 cm) a rozdělíme na 3 pásy. Středy potřeme kakaem a makovou náplní. Zabalíme do 3 hadů a do dortové formy vystlané pečícím papírem vytvoříme spirálu, do mezer naskládáme švestky

  4. Těsto potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme plátkovými mandlemi

  5. Točený koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 45 minut dozlatova. Pokud nám trouba více peče a koláč začne brzy hnědnout, můžeme přikrýt alobalem a takto dopéct. Po vytažení z trouby hned potřeme pomocí mašlovačky připraveným roztopeným máslem s medem a skořicí

  6. Točený koláč podáváme nakrájený na trojúhelníky, můžeme přidat i zakysanou smetanu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!