Sýrový vánoční strom recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 lžička cukr
1 lžička sůl
1 ks vejce
300 ml voda
21 g droždí
100 g pesto
100 ml olivový olej
500 g hladká mouka
150 g tvrdý sýr

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme rychlý kvásek, tedy do teplé (ne horké) vody rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky, lehce promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme 10 minut stát na teplém místě. Mezitím si odvážíme do mísy mouku, po krajích osolíme a uprostřed vytvoříme důlek. Do středu vylijeme vzešlý kvásek, od středu začneme míchat a poté přidáme i olivový olej. Těsto pořádně vymísíme, pokud máme k dispozici robot či domácí pekárnu, usnadníme si práci. Vymísené těsto přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě

  2. Nakynuté těsto minimálně dvakrát zvětší svůj objem. Přichystáme si i vál a váleček. Těsto přemístíme na vál podsypaný moukou a rozdělíme na dvě části. První část vyválíme na velikost cca 20 x 30 cm. Vyválenou první část těsta přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Nožem či rádýlkem vyřízneme tvar trojúhelníku přes většinu plochy plechu. Můžeme si předpřipravit jednoduchou šablonu z papíru. Vzniklý trojúhelník potřeme vrstvou pesta pomocí lžíce či mašlovačky. Celou plochu potřeného těsta zasypeme strouhaným sýrem. Můžeme přidat i jiné oblíbené suroviny, například česnek, koření, olivy či zaměnit pesto za rajčatový základ. Poté vše přiklopíme druhým rozváleným plátem a odřízneme přebytky. Nyní ostrým nožem či rádýlkem prokrojíme po stranách pruhy jako větve stromečku. Každou větev následně zhruba třikrát protočíme, dle délky

  3. Vzniklý stromeček necháme 40 minut kynout a následně potřeme rozšlehaným vejcem se lžičkou vody. Ze zbytku těsta můžeme vykrojit hvězdičky, dozdobit jimi stromeček a zafixovat rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 30 - 40 minut dozlatova

  4. Upečený vánoční stromeček vyjmeme z trouby a ihned potřeme seshora pestem pomocí mašlovačky a můžeme ihned podávat


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!