Drožďová polévka s knedlíčky recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
1 - 2 ks vejce
2 lžíce máslo
majoránka
1 ks cibule
1,5 - 2 l voda
1/4 ks pórek
1 ks mrkev
1 ks petržel
2 - 3 kostky droždí
mletý pepř
hladká mouka
drcený kmín

Postup přípravy receptu

  1. Na másle osmažíme na drobno pokrájenou cibuli a jakmile zezlátne, přidáme alespoň dvoje kvasnice, kdo má rád výraznější chuť může i troje. Mícháme a čekáme, až se kvasnice rozpustí a zavoní. Do misky si stranou odebereme větší polovinu osmažené směsi

  2. Do hrnce poté nalijeme studenou vodu a nasypeme na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a na proužky nakrájený pórek. Samozřejmě podle chuti lze použít i jiná zelenina, ale toto je odzkoušená kombinace, která příjemně doplní a příliš nepřebije chuť droždí. Nezapomeneme osolit, jemně opepřit a okořenit kmínem. Následně drožďovou polévku vaříme zhruba 15 minut

  3. Mezitím, než se nám uvaří polévková zelenina, uděláme těsto na noky. Do misky s odebranou směsí droždí a cibule přidáme 1 - 2 vejce podle toho, jak moc chceme polévku hustou. Podle množství vajec přisypáváme mouku, aby vznikla hmota - ani tekutá, ani příliš tuhá. Těstíčko ochutíme solí, majoránkou a kmínem

  4. Pokud uběhlo 15 minut, po které se polévka měla vařit, začneme do polévky vykrajovat noky malou lžičkou nebo přes sítko na noky. Noky nemusí mít pravidelnou velikost a každý si je může udělat velké, jak má rád. Doporučuji při vykrajování maximálně velikost na polovinu kávové lžičky. Pak povaříme noky 5 minut v polévce. Posléze ochutnáme, zda je zelenina měkká a popřípadě ještě chvíli dovaříme a přikořeníme

  5. Drožďovou polévku s knedlíčky podáváme jen tak nebo s čerstvým pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!