Drožďová polévka s knedlíčky recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 1 - 2 ks vejce 2 lžíce máslo majoránka 1 ks cibule 1,5 - 2 l voda 1/4 ks pórek 1 ks mrkev 1 ks petržel 2 - 3 kostky droždí mletý pepř hladká mouka drcený kmín
Postup Drožďová polévka s knedlíčky
Postup přípravy receptu
-
Na másle osmažíme na drobno pokrájenou cibuli a jakmile zezlátne, přidáme alespoň dvoje kvasnice, kdo má rád výraznější chuť může i troje. Mícháme a čekáme, až se kvasnice rozpustí a zavoní. Do misky si stranou odebereme větší polovinu osmažené směsi
Do hrnce poté nalijeme studenou vodu a nasypeme na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a na proužky nakrájený pórek. Samozřejmě podle chuti lze použít i jiná zelenina, ale toto je odzkoušená kombinace, která příjemně doplní a příliš nepřebije chuť droždí. Nezapomeneme osolit, jemně opepřit a okořenit kmínem. Následně drožďovou polévku vaříme zhruba 15 minut
Mezitím, než se nám uvaří polévková zelenina, uděláme těsto na noky. Do misky s odebranou směsí droždí a cibule přidáme 1 - 2 vejce podle toho, jak moc chceme polévku hustou. Podle množství vajec přisypáváme mouku, aby vznikla hmota - ani tekutá, ani příliš tuhá. Těstíčko ochutíme solí, majoránkou a kmínem
Pokud uběhlo 15 minut, po které se polévka měla vařit, začneme do polévky vykrajovat noky malou lžičkou nebo přes sítko na noky. Noky nemusí mít pravidelnou velikost a každý si je může udělat velké, jak má rád. Doporučuji při vykrajování maximálně velikost na polovinu kávové lžičky. Pak povaříme noky 5 minut v polévce. Posléze ochutnáme, zda je zelenina měkká a popřípadě ještě chvíli dovaříme a přikořeníme
Drožďovou polévku s knedlíčky podáváme jen tak nebo s čerstvým pečivem.