Švédské pečené uzené koleno recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
1 kg brambory
2 ks žloutek
4 ks bobkový list
2 lžíce plnotučná hořčice
1 lžička čerstvě mletý černý pepř
2 lžíce tekutý med
1 lžička sušená majoránka
1 lžička celý hřebíček
2 lžíce domácí vepřové sádlo
1500 g vepřové uzené koleno zadní bez kosti
200 ml suché červené víno cabernet sauvignon
vývar z uzeného kolena na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Uzené koleno namočíme do studené vody a odložíme na 24 hodin do chladničky, aby se vyplavila nadbytečná sůl. V den zpracování vybereme ze studené vody, uzené koleno osušíme a vložíme do hrnce s vroucí vodou, ve které musí být potopené. Voda se vložením kolena ochladí, proto ji znovu přivedeme do varu, takto vaříme 5 minut, aby se na povrchu srazila bílkovina, povrch zatáhl, čímž maso uvnitř zůstane krásně šťavnaté a nevysuší se. Potom snížíme var a vaříme při teplotě 80 - 90 °C asi hodinu a čtvrt, ne úplně doměkka, neboť se maso ještě bude péct

  2. Když se uzené koleno vaří, připravíme si glazuru. Do misky dáme celé hřebíčky, které rozdrtíme na jemno, přidáme čerstvě mletý černý pepř, sušenou majoránku, rozdrcené bobkové listy, prolisovaný česnek, ale nesolíme, koleno je slané dost. Dále přidáme vaječné žloutky, plnotučnou hořčici, tekutý med, dobře spolu promícháme a směs na potírání máme hotovou

  3. Uvařené uzené koleno necháme částečně vychladnout ve vývaru z kolena, pomocí kuchařské vidličky ho přeložíme do pekáče, přidáme domácí vepřové sádlo, koleno vydatně potřeme medovo-horčicovo-žloutkovou kořeněnou glazurou, podlijeme červeným vínem Cabernet Sauvignon a vložíme odkryté péct do trouby, kterou jsme vyhřáli na 180 °C. Po vložení kolena ihned snížíme teplotu trouby na 160 °C. Pečeme pomalu za častého přelévání výpekem celkem 1 hodinu a podle potřeby podlijeme malým množstvím vývaru

  4. Po prvních 15 minutách pečení přidáme k uzenému kolenu očištěné pokrájené brambory, které nesolíme a dopečeme spolu s kolenem, najednou budeme mít hotovou i přílohu s hlavním jídlem. Upečené koleno vybereme i s pekáčem z trouby, přikryjeme alobalem a necháme 30 minut odpočívat, aby se uvnitř masa ustálily šťávy a koleno zůstalo šťavnaté. Upečené uzené koleno přendáme na desku a pokrájíme na silnější plátky

  5. Na talíř dáme horké uzené koleno, upečené brambory, jemný zelený salát a podáváme. Z nápojů se výborně hodí dobře vychlazené orosené pivo podle vlastního výběru anebo suché červené víno Cabernet Sauvignon. Místo salátu můžeme podávat s domácími nakládanými pikantními sladko-kyselými okurkami nebo s domácí čalamádou

  6. Pokud upečené uzené koleno chladíme v chladničce asi 12 hodin, poté můžeme koleno pokrájet na tenké plátky a podávat s čerstvě upečeným domácím pečivem a jablečným křenem. Švédské pečené uzené koleno je vhodné jako studená večeře a jako výborné pohoštění pro návštěvy. Pečené uzené koleno je velmi chutné s voňavou křupavou kořeněnou glazurou na povrchu a uvnitř krásně šťavnaté.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!