Svatomartinská pečená husa recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
-
1 palička česnek
sůl
40 g máslo
2 ks cibule
3 ks mrkev
5 snítek petržel
1 ks husa
1 list bobkový list
pepř
150 ml bílé víno
1 lžička celý pepř
1 svazek čerstvý tymián
3 ks řapíkatý celer
1 svazek čerstvá šalvěj
Postup Svatomartinská pečená husa
Postup přípravy receptu
-
Husu propláchneme studenou vodou. Pokud má křídla, tak je odlomíme a použijeme do vývaru. Kůži (nikoliv maso) lehce propícháme na několika místech ostrým nožem, aby se při pečení nenafukovala. Celer i mrkev oloupeme a rozpůlíme
Troubu zapneme na 200 °C. Uvnitř husu pořádně prosolíme a opepříme. Do husy vložíme celery a mrkev, česnek, tymián a šalvěj. Husu osolíme a opepříme i zvenku, položíme ji do pekáče prsy nahoru a nohy svážeme provázkem
Husu pečeme přibližně 60 minut dozlatova. V průběhu pečení naběračkou odebíráme vypečené sádlo. Následně snížíme teplotu na 180 °C a pečeme další 2 hodiny. Nikdy nevadí, když husu pečeme trochu déle. Upečenou husu vyjmeme z pekáče a necháme asi 15 minut odpočinout
Z odlomených křídel, drobů a případně odřezků připravíme husí vývar, na který použijeme také zbylou mrkev, řapíkatý celer, cibuli, bobkový list, petržel a pepř. Přidáme vodu a vaříme asi 2 hodiny. Během vaření sbíráme pěnu z hladiny, aby se vývar nezakalil
Šťávu z pekáče slijeme do menšího rendlíku, přidáme víno a svaříme asi o jednu třetinu. Přilijeme asi 0,5 l husího vývaru a svaříme opět asi o třetinu. Omáčku dochutíme pepřem, solí a máslem. Hotovou omáčku podáváme společně s pečenou svatomartinskou husou
Foto: Thinkstock.com