Sváteční pečeně na smetaně recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- omáčka lžička cukr 120 g slanina sůl 1 plátek máslo 2 lžíce ocet 5 dkg cibule 10 dkg celer 1 lžíce hořčice 1 ks citron 20 dkg mrkev 5 dkg petržel bylinky 2 dl bílé víno mletý pepř 2 dl smetana ke šlehání 5 kuliček celý pepř hovězí vývar worcesterská omáčka 1 kg hovězí zadní maso 5 kuliček celé nové koření podle potřeby olej
Postup Sváteční pečeně na smetaně recept
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky.Maso prošpikujeme, osolíme a opepříme. Zprudka ho orestujeme na oleji.
V kastrolu orestujeme připraveno zeleninu. Přidáme hořčici, cukr a zalijeme vývarem a bílým vínem. Necháme odpařit alkohol a přidáme koření, nejlépe v pytlíčku. Do takto připraveného základu vložíme maso a dáme péct na 2 hodiny do trouby. Průběžně podléváme.
Když je maso měkké, vyndáme ho ze základu, který podle chuti můžeme rozmixovat. Omáčku zahustíme smetanou, ochutíme worcesterskou omáčkou a zakapeme citronem. Můžeme přidat kousek másla.
Sváteční pečeni na smetaně podáváme s přílohou podle chuti.