Sváteční pečeně na smetaně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

omáčka
lžička cukr
120 g slanina
sůl
1 plátek máslo
2 lžíce ocet
5 dkg cibule
10 dkg celer
1 lžíce hořčice
1 ks citron
20 dkg mrkev
5 dkg petržel
bylinky
2 dl bílé víno
mletý pepř
2 dl smetana ke šlehání
5 kuliček celý pepř
hovězí vývar
worcesterská omáčka
1 kg hovězí zadní maso
5 kuliček celé nové koření
podle potřeby
olej

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky.Maso prošpikujeme, osolíme a opepříme. Zprudka ho orestujeme na oleji.

  2. V kastrolu orestujeme připraveno zeleninu. Přidáme hořčici, cukr a zalijeme vývarem a bílým vínem. Necháme odpařit alkohol a přidáme koření, nejlépe v pytlíčku. Do takto připraveného základu vložíme maso a dáme péct na 2 hodiny do trouby. Průběžně podléváme.

  3. Když je maso měkké, vyndáme ho ze základu, který podle chuti můžeme rozmixovat. Omáčku zahustíme smetanou, ochutíme worcesterskou omáčkou a zakapeme citronem. Můžeme přidat kousek másla.

  4. Sváteční pečeni na smetaně podáváme s přílohou podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!