Sváteční oběd recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

15 dkg slanina
1 ks vejce
15 dkg šunka
3 ks cibule
2 lžičky kmín
8 dkg krupice
25 dkg hrubá mouka
1 kg vařené brambory
1 sklenice sterilované červené zelí
1 sklenice sterilované bílé zelí
1 kg uzená plec
podle chuti
cukr
sůl
podle potřeby
sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Uzené maso vložíme do studené vody, přivedeme k varu, povaříme 5 minut a vodu slijeme. Zalijeme čistou vařící vodou a vaříme, nejlépe v tlakovém hrnci, asi 50 minut. Pak maso vyjmeme a nakrájíme.

  2. Mezitím propláchneme zelí, rozehřejeme trochu sádla, osmahneme na něm cibulku, přidáme zelí (každé zvlášť), osolíme, okmínujeme, podlijeme a vaříme doměkka. Zelí přisolíme a přisladíme podle chuti.

  3. Ve slupce vařené a vychladlé brambory oloupeme. Potom je nastrouháme, vmícháme hrubou mouku, krupici, sůl a vejce. Vypracujeme husté těsto, ze kterého vytvarujeme 2 knedlíky, vložíme do kastrolu s vařící vodou a vaříme 20 minut. Hned po uvaření nakrájíme knedlíky na plátky.

  4. Na rozškvařené slanině opečeme pokrájenou šunku a na prstýnky nakrájenou cibuli.

  5. Maso rozdělíme na talíře, přidáme porci zelí, nakrájený bramborový knedlík a posypeme šunkou a cibulí. Sváteční oběd, ke kterému již není nic dalšího potřeba, ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!