Sváteční oběd recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 15 dkg slanina 1 ks vejce 15 dkg šunka 3 ks cibule 2 lžičky kmín 8 dkg krupice 25 dkg hrubá mouka 1 kg vařené brambory 1 sklenice sterilované červené zelí 1 sklenice sterilované bílé zelí 1 kg uzená plec podle chuti cukr sůl podle potřeby sádlo
Postup Sváteční oběd recept
Postup přípravy receptu
-
Uzené maso vložíme do studené vody, přivedeme k varu, povaříme 5 minut a vodu slijeme. Zalijeme čistou vařící vodou a vaříme, nejlépe v tlakovém hrnci, asi 50 minut. Pak maso vyjmeme a nakrájíme.
Mezitím propláchneme zelí, rozehřejeme trochu sádla, osmahneme na něm cibulku, přidáme zelí (každé zvlášť), osolíme, okmínujeme, podlijeme a vaříme doměkka. Zelí přisolíme a přisladíme podle chuti.
Ve slupce vařené a vychladlé brambory oloupeme. Potom je nastrouháme, vmícháme hrubou mouku, krupici, sůl a vejce. Vypracujeme husté těsto, ze kterého vytvarujeme 2 knedlíky, vložíme do kastrolu s vařící vodou a vaříme 20 minut. Hned po uvaření nakrájíme knedlíky na plátky.
Na rozškvařené slanině opečeme pokrájenou šunku a na prstýnky nakrájenou cibuli.
Maso rozdělíme na talíře, přidáme porci zelí, nakrájený bramborový knedlík a posypeme šunkou a cibulí. Sváteční oběd, ke kterému již není nic dalšího potřeba, ihned podáváme.