Sváteční koblihy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

125 g máslo
2 lžíce rum
5 ks žloutek
1 kostka droždí
3 lžíce cukr moučka
500-550 g polohrubá mouka
250 ml sladká smetana
na ozdobu
cukr moučka
podle potřeby
olej na smažení
náplň
1 sklenka meruňková marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, 3 lžic smetany a lžičky cukru si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě "vyběhnout".

  2. Mouku smícháme s cukrem a vmícháme vykynutý kvásek. Přidáme smetanu s rozkvedlanými žloutky, rum a nakonec rozpuštěné máslo. Vařečkou vypracujeme těsto, které se nám nelepí na mísu. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 2 hodiny kynout.

  3. Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme asi na 1 cm silnou placku.

  4. Formičkou namáčenou do mouky vykrajujeme kolečka.

  5. Kolečka si rozdělíme si na dvě poloviny a na jednu polovinu lžičkou doprostřed vložíme marmeládu. Okraje potřeme mlékem, přiklopíme druhými kolečky a okraje mírně přimáčkneme k sobě. Necháme v teple dalších 20 minut kynout.

  6. Rozpálíme větší množství oleje (aby koblihy plavaly) a po obou stranách koblihy opečeme dozlatova. Smažené koblihy rozkládáme na papírové utěrky, aby nám odsály přebytečný tuk.

  7. Vychladlé koblihy hodně pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!