Sváteční borůvková bábovka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
50 ml olej
4 ks žloutek
100 ml voda
250 g cukr krupice
250 g borůvky
300 g polohrubá mouka
1 balíček kypřící prášek do pečiva
podle potřeby
tuk na vymazání
strouhanka na vysypání
na ozdobu
100 g mandlové lupínky
na potření
4 lžíce meruňková marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, přidáme olej, vlažnou vodu a polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme vláčné těsto.

  2. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou. Do takto připravené formy nalijeme část těsta a nasypeme do něj borůvky obalené v hrubé mouce, aby při pečení neklesly. Tento postup opakujeme až do úplného naplnění formy.

  3. Borůvkovou bábovku pečeme asi 25 minut při teplotě 160 °C.

  4. Bábovku opatrně vyklopíme z formy a necháme úplně vychladnout. Nakonec bábovku potřeme řidší marmeládou a bohatě posypeme nasucho opraženými mandlovými lupínky.

  5. Sváteční borůvkovou bábovku podáváme jako jemný moučník s šálkem kávy nebo čaje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!