Kakaový bezlepkový dort se sušenými švestkami recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

6 ks vejce
máslo
rum
12 dkg cukr krupice
100 g čokoláda na vaření
200 ml zakysaná smetana
20 dkg sušené švestky
6 lžic holandské kakao

Postup přípravy receptu

  1. Jedno celé vejce, 5 žloutků a cukr šleháme v míse doběla (asi 5 minut). Poté přimícháme vařečkou kakao tak, abychom neztratili objem. V druhé míse ušleháme tuhý sníh ze zbylých pěti bílků. Sníh s těstem opět opatrně smícháme, abychom neztratili objem

  2. Těsto nalijeme do dvou rozevíracích kulatých dortových forem vyložených pečícím papírem. Pečeme asi 15 - 20 minut v troubě předehřáté na 150 °C. Pokud nemáme dvě formy, smícháme s polovinou sněhu jen polovinu těsta a tu pečeme. Po dopečení zopakujeme se zbytkem těsta a sněhu stejný postup. Nepečené těsto tak neztratí tolik objemu dlouhým stáním

  3. Pokud máme tvrdé švestky, je dobré je nechat přes noc namočené v trošce vody. Měkké švestky rozkrájíme a rozmixujeme se smetanou a velkým panákem rumu. Rozmixované švestky necháme v lednici odstát

  4. Vychladlý korpus namažeme náplní ze švestek a smetany a přiklopíme druhým korpusem. Nahoru vyrobíme polevu. Ve vodní lázni umícháme čokoládu s trochou másla. Máslo způsobí, že poleva příliš neztvrdne a jde lépe krájet

  5. Kakaový bezlepkový dort se sušenými švestkami nakrájíme a podáváme jako vynikající moučník při různých příležitostech.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!