Strouhaná zeleninová polévka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

1 hrst hrášek
2 - 3 stroužky česnek
2 lžíce olej
sůl
1 ks cibule
1/4 ks celer
1,5 - 2 l voda
1/4 ks pórek
2 ks mrkev
1 ks petržel
2 snítky libeček
2 lístky bobkový list
3 kuličky nové koření
1/2 ks kedluben
2 snítky čerstvá petrželka
3 kuličky celý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Kořenovou zeleninu (celer, petržel, mrkev) oškrábeme a nastrouháme na hrubém struhadle, stejně tak oloupaný kedluben. Cibuli oloupeme a necháme v celku. Pórek očistíme a čtvrtku nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Petržel s libečkem opláchneme a nadrobno nasekáme, případně dáme do polévky celé snítky a po uvaření je vyjmeme

  2. V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme pórek a skoro dozlatova osmahneme. Přidáme nastrouhanou zeleninu a za občasného promíchání orestujeme. Zeleninu zalijeme horkou vodou, přidáme celou cibuli, sůl, koření, bylinky a přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme zhruba 10 minut. Poté přidáme mražený hrášek, česnek a ještě 5 minut povaříme. Poté strouhanou zeleninovou polévku podle potřeby dochutíme a máme hotovo. Cibuli, kuličky koření a bobkový list před podáváním vyjmeme

  3. Strouhaná zeleninová polévka nejlépe chutná horká s čerstvým chlebem, ale i samotná je výborná a postačí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!