Strejdovy zapečené zemáky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 ks vejce
1000 g brambory
250 ml mléko
2 ks cibule
400 g houby
50 g eidam
100 g anglická slanina
1 svazeček petrželka kudrnka
podle chuti
sůl
kmín
vegeta
mletý černý pepř
vepřové sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Potom je nakrájíme na plátky. Očistíme houby. Buď použijeme vlastnoručně nasbírané nebo žampiony. Houby nakrájíme na plátky. Cibuli a kudrnku nasekáme najemno.

  2. Na sádle lehce osmahneme cibuli, přidáme houby, kudrnku, osolíme, opepříme a okmínujeme. Směs chvíli dusíme.

  3. Zapékací misku dobře vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Dáme vrstvu brambor, trochu okořeníme vegetou. Dáme vrstvu hub a plátky anglické slaniny. Vrstvy opakujeme. Poslední jsou plátky brambor. Strejdovy zapečené zemáky dáme na 30 minut do trouby zapéct. V mléce rozmícháme vejce, zalijeme brambory posypeme hrubě strouhaným eidamem a dozlatova zapečeme.

  4. Strejdovy zapečené zemáky podáváme s rajským nebo jiným salátem


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!