Střapačky se zelím a slaninou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

100 ml olej
sůl
3 ks vejce
voda
0,75 kg polohrubá mouka
400 g anglická slanina
2 lžíce vepřové sádlo
0.5 kg kysané zelí
7 ks syrové brambory

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si dáme vařit zelí - celý obsah sáčku vysypeme do hrnce (i s kyselou šťávou) a dolijeme vodou, aby bylo zelí potopené. Vaříme cca hodinu, dokud zelí není měkké. Poté scedíme

  2. Do většího hrnce dáme vařit vodu, když voda začne vřít, přidáme olej a sůl

  3. Mezitím si oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle brambory, přidáme sůl, vejce a pomalu přisypáváme mouku. Musíme dosáhnout o něco větší hustoty než je těsto na bramboráky. Pokud se těsto lehce lepí, je to jedině dobře, tak by to totiž mělo být. Pokud je těsto příliš husté, přidáme vodu, pokud příliš tekuté, přidáme mouku

  4. Těsto propasírujeme před cedník na halušky přímo do vroucí vody a několik minut vaříme, dokud halušky nevyplavou na hladinu. Halušky rychle scedíme nebo vybereme děrovanou lžící z vody ven, poté je nasypeme do nějaké větší nádoby, kde je omastíme sádlem, osvědčil se mi pekáč na buchty

  5. Na pánvi si osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme polovinu uvařeného zelí a také osmahneme. Směs i se zbylým zelím přidáme do halušek a promícháme

  6. Střapačky se zelím a slaninou podáváme jako hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!