Sterilovaný zeleninový salát recept
Apetit Recepty salátySuroviny na recept
- 25 dkg cukr olej 5 dkg sůl 1 kg paprika 250 ml ocet 1 kg cibule 750 ml voda 1 kg rajče 1 kg salátová okurka
Postup Sterilovaný zeleninový salát
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si očistíme a nakrájíme zeleninu na takovou velikost, jakou chceme mít. Rajčata mohou být různých barev, ale musí být pevná. Papriky také mohou být barevné, nejvhodnější jsou kapie nebo hrubostěnné. Salátovku lze částečně nahradit mladou cuketou i se slupkou
Ve větším hrnci, kam nám vleze všechna zelenina, si uvaříme zálivku. Do vroucí zálivky vsypeme nejprve cibuli a necháme přejít varem. Přidáme papriku, opět necháme přejít varem a vsypeme okurky. Po zavaření zálivky ukončíme var a vmícháme rajčata
Děrovanou lžící naplníme sklenice zeleninou a potom dolijeme zálivku. Před uzavřením sklenic přidáme olej, nejlépe slunečnicový. Na sklenici o obsahu 370 ml dáme jednu kávovou lžičku a na 720 ml necelou polévkovou lžíci
Zeleninový salát sterilujeme 20 minut při 85 °C
Sterilovaný zeleninový salát podáváme jako přílohu.